Tudnivalók

2023.07.13. 08:28

Védekezzünk a kullancscsípés ellen

BN-összeállítás

A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság a különösen a nyári időszakban jelentkező kellemetlenségek elkerülése érdekében tanácsokkal fordul a lakosság felé. Többek között a kullancscsípés veszélyeire hívja fel a figyelmet. Amikor túrázni vagy piknikezni indulnak, viseljenek világos színű ruhát, amelyen könnyebben észrevehető a kullancs, alul gumis résszel zárt, vagy a zokniba betűrt hosszú nadrágot, hosszú ujjú pólót, sapkát, esetleg kesztyűt – tanácsolják a szakemberek. Ajánlatos zárt sportcipőben útnak indulni, mellőzzék a nyitott lábbeliket (szandált, papucsot). Kerüljék a bozótos, vagy magas füves területet. Piknikezéskor világos színű pokrócot használjanak, amennyiben szabad ég alatt vagy sátorban alszanak, használjanak szúnyoghálót, vagy a rovarok elleni védőfóliát. Gyógyszertárakban kapható olyan spray, illetve krémek/szerek, amelyek megelőzik a kullancscsípéseket. Ezek a használati utasítás szerint bőrre, avagy ruházatra kell felvinni. Gyerekek esetében csak a számukra ajánlott szerek használhatók! A szabadban töltött idő után vizsgálják meg testüket, a gyerekek, illetve a házikedvenc bundáját az esetleges kullancscsípések felfedezése érdekében. Amint hazaértek, zuhanyozzanak le: a kullancsok órák hosszat is a bőrfelületen maradhatnak, anélkül, hogy megcsípnék, így a zuhanyzás által könnyűszerrel megszabadulhatnak tőlük. Amennyiben kertes házban élnek, gondozzák figyelemmel az udvart, kertet. A háziállatok esetében az állatorvosi ajánlás szerint fontos a külső élősködőktől való védekezés. Általában az udvaron tartott kutya esetében havonta kell külső féregtelenítést végezni. Azok a személyek, akik a kullancsok által kedvelt helyeken, állatfarmokon dolgoznak, megfelelő védőfelszerelést kell hordjanak.

A kullancsok számos betegséget (agyvelőgyulladás, Lyme-kór) terjeszthetnek csípésük által, ezért nem szabad közömbös lenni csípésükkel szemben. Amint felfedezték a csípést, a kullancsot teljes egészében el kell távolítani. A helyes, teljes eltávolítást csak arra szakképzett egészségügyi személyzet tudja elvégezni. Bármely betegség gyanúja esetén forduljanak orvoshoz! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában