Késés

2023.07.13. 14:07

Van, ahol fél éve késnek a villanyszámlák

Nemcsak a magán-, hanem a jogi személyek, cégek is panaszkodnak amiatt, hogy hosszú hónapok óta nem kapnak villanyszámlát az Electrica Furnizare vállalattól. Ez utóbbi mégis úgy ítéli meg, hogy a számlázás „optimális paraméterek” szerint zajlik.

Illusztráció

Pap István

Egy nagyváradi székhelyű cég könyvelője jelezte lapunknak azt, hogy az idei év eleje óta nem kaptak villanyszámlát az Electrica Furnizare vállalattól, ráadásul magától a cégtől nem kapnak kielégítő, érthető választ arra, hogy minek tudható be ez a késés. Hozzátette, hogy nem minden cég van hasonló helyzetben, hiszen vannak jogi személyek, amelyek rendesen kapják a számlát, más cégek viszont különleges kategóriába esnek, ezeknek nem számláz az Electrica. A lapunkat megkereső, a saját és a cége nevének elhallgatását kérő munkatárs kérdéseinkre válaszolva elmondta: „Cégünknek van online hozzáférése is az Electricához, de az oda sem tölti fel a számlát. A My Electricán kiállított utolsó számla tavaly év végi. Nem tesznek ki becsült összeget sem” – jegyezte meg. A panaszos hozzátette, számukra külön gondot okoz az, hogy az általuk használt épületben vannak bérlők is, de a számla a panaszos cégéhez kellene befusson, amely aztán ennek alapján kellene tovább számlázza a többi fogyasztóra eső költségeket, de mivel nem érkezik számla hozzájuk, így a továbbszámlázást sem tudják megoldani.
Az ügyben e-mailben fordultunk az Electrica Furnizare vállalathoz. A kommunikációs és PR-osztály virágnyelven megfogalmazott válaszát azzal a meghökkentő mondattal indítja, hogy: „Az Electrica Furnizare portfóliójába tartozó nem háztartási ügyfelek számlázási folyamata optimális paraméterek mellett, a hatályos jogszabályok alkalmazásával történik”. Ezt követi az érdemi magyarázat, mely szerint a nem háztartási fogyasztók bizonyos „kivételes kategóriái” olyan villamosenergia-ellátási szerződést kötöttek a szolgáltatóval, amely különleges rendelkezéseket tartalmaz a számlázásra vonatkozóan. Esetükben optimizálni kell az informatikai számlázási rendszert, hogy a törvényeknek megfelelően lehessen számlázni, és emiatt történhetnek késések a számlázási folyamatban. Arról nem szól a válasz, hogy melyek ezek a „speciális kategóriák”, mindössze azt jegyzik meg, hogy a nem háztartási ügyfelek részletekben is kifizethetik majd a számláikat.
Az Electrica Furnizare berkeiből származó forrásainktól megtudtuk, hogy a nem háztartási ügyfeleket tájékoztatták arról, hogy a gyakori törvénymódosítások miatt nehéz átállítani a számlázási informatikai rendszert, ez okozza a fennakadást. De reményeik szerint július végén, augusztus elején már azok is megkapják a villanyszámlát, akik hiába vártak eddig erre. Az ügyfelek kérhetik azt, hogy előre fizessenek addig, míg megkapják a számlát, illetve azt követően, hogy kézhez kapták azt, a cégek kérhetik a fogyasztás kiegyenlítésének a halasztását annyi hónapra, ahány hónapot az Electrica késett a számlák kiállításával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában