Viharkár

2023.07.27. 07:32

Több mint 11 ezren maradtak áram nélkül a megyében

Bihar megyében több mint 11 ezer ember maradt áram nélkül, mondta Dumitru Țiplea prefektus, aki a megyei rendkívüli helyzetek bizottságának is a vezetője. Elmondása szerint több száz épület és több mint 200 autó rongálódott meg, a 112-es segélyhívások száma pedig meghaladta az ezret óránként.

BN-összeállítás

„Reméljük, hogy ma estére már nem lesz áramellátási probléma. Kedd este több mint 35 ezer ember volt áram nélkül, most (szerda reggel – szerk. megj) körülbelül 11 ember van áram nélkül Bihar megyében” – nyilatkozta Dumitru Țiplea prefektus a Bihoreanul hetilapnak, kifejezve reményét, hogy szerda estére már sehol sem lesz gond az áramellátással, még akkor sem, ha ma délutánra újabb sárga kódos figyelmeztetést adtak ki. Elmondása szerint Bihar megyében Nagyváradon okozta a legtöbb kárt a kedd délutáni ítéletidő. Kedd estére a 112-es segélyhívószámon a hívások száma meghaladta az ezret óránként. „Az emberek azt kérték, hogy tisztítsák meg az utcákat, mert több tucat fa dőlt az utakra, valamint kérték az elektromos hálózat megjavítását, mert sok fa leszakította a villanyvezetékeket” – ecsetelte a helyzetet a prefektus. Kifejtette, hogy legelőször az országutakat és Nagyvárad fő útvonalait tették járhatóvá, majd a kisebb utakon végezték el a takarítást. „Az első számú prioritás az volt, hogy a városban lehessen közlekedni, és az embereknek legyen villanyáramuk” – tette hozzá prefektus, majd tudatta, hogy a vihar leállása után az Electrica vállalat 32 intervenciós csoportot mozgósított, akik egész éjjel dolgoztak, szerda reggel óta pedig 53 csapat dolgozik az áramellátás visszaállításán. „Több mint 1.100 transzformátorállomás rongálódott meg, jelenleg pedig van 200, amelyeket még nem javítottak meg” – fogalmazott Tiplea. A megyei elöljáró kifejtette azt is, hogy amint megoldódnak a sürgős problémák, nekikezdenek a többi gond orvoslásának is, például eltávolítják a parkokból és a folyómedrekből a kidőlt fákat.

Károk

„Eddig több mint 200 megrongálódott autóról van információnk, főleg Nagyváradon, és több száz épületben is kár esett. Megkértük az önkormányzatokat, hogy az épületekben, köztük a házakban keletkezett károkat is jelentsék. (…) Reméljük, hogy péntekre vagy szombatra már teljes körű felmérésünk lesz a károkról, hogy javaslatot tehessünk a kártérítésről szóló kormányhatározatra” – mondta Țiplea, a prekeftus ugyanis abban reménykedik, hogy az országos költségvetésből sikerül majd kártalanítani az embereket. A gazdák által elszenvedett károk felmérése még nem kezdődött el, de ez ügyben tárgyalni fognak a mezőgazdasági igazgatósággal is tette hozzá a prefektus. Dumitru Țiplea hozzátette, hogy a megyei katasztrófavédelem adatai szerint legalább ötven éve nem volt ekkora vihar Nagyváradon, míg az Országos Meteorológiai Intézet szerint szélvihar csapott le a Sebes-Körös parti városra helyenként 100 km/órás széllökésekkel, ennek ellenére azt a meteorológiai jelenséget nem lehet tornádóként elkönyvelni.

Reptér

Jelentős károk keletkeztek a nagyváradi repülőtérnél is. A Bihoreanul azt írja, hogy a reptér 1. terminálja előtti parkolóban tizenhat autó rongálódott meg. Szemtanúk szerint a bajt a reptérrel szembeni Shop expert épületéről lesodort bádogtető okozta. A nagyváradi repülőtér alkalmazottai kedd este a hetilapnak azt mondták, hogy a vihar miatt fémlemezek váltak le az épületről, és elkezdtek szétrepülni a Nagyvárad-Arad országúton. Ezek egy része tönkretett az épület mellett lévő több világítóoszlopot, a lemezek másik része pedig átrepült a négysávos országút fölött és a két terminál közötti rögtönzött parkolóban kötött ki. A repülőtér alkalmazottai tizenhat megrongált autót számoltak meg: betört szélvédők vagy ablakok, sérült oldalsó tükrök, sérült motorháztetők, sárvédők, ajtók maradtak a vihar után, egy BMW pedig úgy megrongálódott, hogy be sem lehetett már indítani. A szél felkapta fémlemezek mintegy 100-120 métert is repültek, elérték a repülőtér műszaki épületeit, és tönkretettek egy automata beléptető sorompót is. A területen lévő elektromos vezetékek is megsérültek, egy fémdarab a repülőtér régi termináljának ajtaját is tönkretette. Közvetlenül a vihar után mindenféle törmeléket és építőanyagot lehetett látni a parkolóban, köztük nagy és nehéz fagerendákat, amelyeket a szél felkapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában