Postaláda

2023.07.04. 15:37

Találkozás a bordó sárkányokkal

Toth L. Ágnes

Június 25-én, vasárnap délelőtt természetes környezetben, a Szent Erzsébet Idősotthon kertjében, a Bordó Sárkány együttes előadását élvezhettük. Nemcsak zenélésükkel, korhű hangszereikkel kápráztattak el minket, hanem az 1500-as évek vándorénekesi hangulatát is megidézték. Dalaik, Tinódi Lantos Sebesténytől, az ónémet, a csángóföldi magyar és román nyelven előadott énekeken át a saját alkotásaikat is beleértve, az énekes epikai műfajtörténet szempontjából, forrásértékűnek tekinthető.

Ritkán adódik alkalom az életünkben, hogy a zene szárnyán ilyen mélyen a múltban találjuk magunkat. Gondolataink, fantáziánk is beindult és máris egy középkori várkert vett körül minket. Mi is igyekeztünk a kor szokásainak megfelelően viselkedni, s mint hajdan, az előadás után a vándorénekeseket asztalhoz ültették, a mi Úrnőnk is ebédre invitálta kedves vendégeinket.

Az eredeti asztaláldás és étkezés után, vidám beszélgetés alakult ki közöttünk. Örültünk a találkozásnak, annak, hogy megismertük és megszerettük őket és ígéretet kaptunk, hogy még visszalátogatnak hozzánk. Márta néni diákkori emlékkönyvébe is beírták magukat és az én szívembe. Köszönjük a kellemes együttlétet. Fiaim, ti csak énekeljetek, járjátok a világot és hódítsátok meg, van esélyetek rá! Viszontlátásra! Hála és köszönet, hogy a Szent László Napok szervezői ezt lehetővé tették!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában