Konferencia

2023.07.25. 08:54

Országos találkozó a műemlékvédelem jegyében

Tapolcán tartotta július 13–15 között XL. Országos Találkozóját és Szakmai Konferenciáját a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség (Hungaria Nostra).

Dukrét Géza

 A konferencián több mint háromszázan vettek részt, az ország minden megyéjéből, a Tamási Áron Művelődési Központban. Meghívottak határon túlról, csak Nagyváradról voltunk négyen: Dovin Irma, Dovin József, Dukrét Aranka és Dukrét Géza. A cél az épített örökség országos szintű védelmének összehangolása, javítása. A megjelenteket Bertalan András a Tapolcai Városszépítő Egyesület elnöke üdvözölte. Köszöntőt mondtak Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő, a konferencia fővédnöke. Dobó Zoltán Tapolca város polgármestere, a konferencia fővédnöke, e sorok írója a PBMET elnökeként, Dr. Nagy Gergely az ICOMOS MNB elnöke. Ezután egy érdekfeszítő előadás következett, dr. Navracsics Tibor előadásában Kulturális értékek megismertetése, felújítása a VEB 2023 program keretében címmel. E sorok írója megköszönve a meghívást, kifejtette, hogy már 25 éve van kapcsolatuk e szervezettel, melynek vezetői rendszeresen részt vesznek a PBMET konferenciáin. Mivel ez egy országos szövetség, mindig nagy örömmel jönnek ide, ahol sokat lehet tanulni, ugyanakkor megismerkednek a helyi és környékbeli épített örökséggel is.

Másnap tanulságos előadások hangzottak el: A közösség szerepe az örökségvédelemben, Dr. Nagy Gergely ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnökének előadásában; Műemlékeink rangja az új magyar építészetről szóló törvényi szabályozásban, Dr. Vukoszávlyev Zorán, műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár előadásában. Ez utóbbi előadás annyira érint minket is, hogy az államtitkárt meghívtuk a PBMET őszi konferenciájára. Szó volt még a veszprémi vár felújítási munkálatairól, egy temetőkápolna és freskói felújításáról, az ózsinagóga feltárásáról.
Délután szekcióülések következtek. 18 órától a Podmaniczky-díjak átadása, a vándorbot átadása következett, a 2024. Évi XLI. Országos találkozót rendező Cegléd város bemutatkozása. Szombat a kirándulások napja volt. Célterületek: Veszprém, Sümeg, Káli medence, Tapolca. Mi Sümeget választottuk, ahol meglátogattuk az ICOMOS-díjas Ramasetter látogatóközpontot, a plébániatemplomot a Maulbertsch freskókkal és a Püspöki Palotát. Sok új ismerettel feltöltődve jöttünk haza. A lelkünkre kötötték, hogy jövőre elmegyünk Ceglédre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában