Iskola

2023.07.22. 13:29

Nyári programot szerveznek a váradi 11-es általános iskolában

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

A három hetes nyári iskola első része már le is zajlott, még további két hét vár a gyerekekre. Az első héten közel száz gyerek vett részt a délelőtti foglalkozásokon, mondta el portálunknak ottjártunkkor Perecz-Simo Annamária főszervező, a Diákokért Egyesület elnöke. A nyári iskola egyébként évekkel ezelőtt kezdődött, először 2015-ben szervezték meg. Akkor Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Romániai Egyesületének vezetője kereste fel Perecz-Simo Annamáriát, hogy az Amerikai Egyesült Államokból két önkéntes érkezik Nagyváradra, akik szeretnének angolt tanítani a gyerekeknek. A nyelvoktatás mellett azóta már sokkal több tematikájú foglalkozást szerveznek, s igazi nyári iskolává nőtte ki magát a program. Idén sajnos nem tudtak jönni az önkéntesek, ettől függetlenül helyi pedagógusok úgy döntöttek, hogy mégis megszervezik a tábort. A gyerekprogramok hétfőtől-péntekig 8-13 óra között zajlanak és egy ebéddel ér véget a nap. Az angoltanulás mellett vannak románórák, kézművesfoglalkozások, sporttevékenységek, zenés és táncos programok. A nyári iskolába járó legkisebb gyerekek hat évesek, a legnagyobbak 15 évesek, s nem mindenki a 11-es számú Általános Iskola diákja. Más váradi iskola diákjai is részt vesznek a táborban, de többen érkeznek vidékről, sőt, külföldön tanuló diákok is járnak a tevékenységekre. A nyári iskola immár többnyelvű is, hiszen nemcsak magyar anyanyelvű, hanem román anyanyelvű diákok is járnak oda, s ezt nagyon élvezik a gyermekek, hiszen egymástól tanulhatnak.

Foglalkozásvezetők: angol - Malița Anamaria, Herlitska Ibolya, Szabó Mónika; román: Brezovszky Ramona, Semendi Mónika, Vass Annamária, Krasznai Tünde; művészetek: Biró Sára, Tolnay Kinga, Elekes Anna; sport: Simut Beatris, Marinău Iancu; diákönkéntesek: Perecz-Simo Katalin, Vass Ágota, Vass Emma, Dudás Bettina. A pedagógusok egyébként a 11-es Általános Iskola, 16-os Általános Iskola, 30-as óvoda és a Hegyközpályi Elemi Iskola munkatársai. A helyszínt a 11-es Általános Iskola vezetősége biztosította, főszervező a Diákokért Egyesület és főtámogató a Communitas Alapítvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában