Koncert

2023.07.11. 09:04

Norvég és román kortárs kamarazene csütörtökön a filharmóniában

Egy román–norvég közös kulturális projekt keretében országos turnén mutatják be két kortárs zeneszerző egy-egy kamaraművét július 13-án, csütörtökön, 18.30 órai kezdettel a nagyváradi filharmónia termében is. A koncertre a belépés ingyenes.

Tóth Gábor

Két friss, kifejezetten e nemzetközi projekt alkalmára készült alkotás abszolút premierjére lehet számítani: Mihnea Brumariu (sz. 1958, Temesvár) Die Position der Unklarheit, op.191, no. 3 és Stig Nordhagen (sz. 1966, Gjøvik) Image – klarinétra, hegedűre és csellóra. Az előadók: Monica Florescu (zongora), Eikeset Krisztina (cselló), Stig Nordhagen (klarinét), Sigmund Eikeset (hegedű), Antal Sándor (brácsa), Makcim Fernandez Samodaiev (cselló), továbbá a kolozsvári zeneakadémia Animato vonósnégyese: Domahidi Sára, Unger Lilla-Zenkő (hegedű), Kasabian Kamilla (brácsa), László Andrea (cselló).
Románia és Norvégia neveiből alkotott mozaikszó a RO-Cultura keretében a Norvég Alap finanszírozásával megvalósult projekt elnevezése: RoWay-NorMania. A két ország zenészeinek közös koncertturnéja július 6–15. között zajlik idehaza, majd augusztus 5–11. között folytatódik Norvégiában.
Nagyszebenben nevelőhangversenyekkel és flashmobokkal is hangoltak már a zenészek az indulásra, a szebeni kamarakoncert 6-án az ottani német fórum tükörtermében volt, 7-én Brassó következett (Transilvania Egyetem), 8-án Focșani (színház), 10-én Csíkszereda (Csíki Mozi). Most 11-én Székelyudvarhely (városháza), 13-án, csütörtökön tehát Nagyvárad (filharmónia), majd 14-én Temesvár (művészeti líceum), végül 15-én Kolozsvár (zeneakadémia) jön a sorban.
A projekt keretében elhangzó művekről egyébként felvételek is készülnek, ezek egy részét, illetve a kortárszenei kottaanyagot interneten közzéteszik a két turnét követően, valamint összefoglaló dokumentumfilm is készül a két koncertkörútról, számol be erről Makcim Fernandez Samodaiev, a szervező Florescu-Fernandez & Friends egyesület elnöke. Az érdekesség kedvéért, íme a norvég helyszínek is, hátha valaki arra jár augusztusban: Haugesund, Utstein, Kragerø, Lindesnes, Kristiansand és Lillesand.
A filharmónia közösségi linkjén csak bejelentkezéssel érhetők el az információk, érdemes a nagyszebeni szervező Florescu-Fernandez & Friends egyesület közösségi oldalán publikusan további érdekességeket keresgélni a turnéról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában