Sikeres „premier”

2023.07.16. 17:34

Népszerű volt az első Bihari Termékek Vására

Első alkalommal szervezték meg az elmúlt szombaton Nagyvárad főterén a Bihari Termékek Vásárát. A helyi és megyei intézmények közötti együttműködés révén létrejött esemény a helyi termelők támogatását célozza.

Forrás: bihon.ro

János Piroska

A szombat délelőtt 8–13 óra között, a nagyváradi Szent László téren megszervezett vásár felhozatalában olyan szezonális gyümölcsök szerepeltek, mint a sárga- és görögdinnye (8, illetve 4 lej/kg), málna (15 lej/doboz), nektarin, kajszibarack (12 lej/kg). Természetesen a zöldségekből sem volt hiány, paradicsomot 7–10 lej/kg közötti áron lehetett kapni, paprikát 12 lejért, egy köteg hagyma 3 lejbe, egy köteg sárgarépa pedig 5 lejbe került. Nagy népszerűségnek örvendett ugyanakkor egy Vaskohról érkezett hentesüzlet mozgóboltja is, a főtéren leparkolt árusító kocsiban házias ízű hústermékeket lehetett vásárolni. Délután egy órára már több termelő is összepakolt, a vásár délelőtti idősávja a helyszín miatt is érthető, hiszen a délutáni forróságban a csupasz főtér sem árusnak, sem vásárlónak nem kedvező. 

„Az első alkalom nagy népszerűségnek örvendett, 23 termelő vett részt a megye több pontjáról – Borsról, Nagyszántóról, Érmihályfalváról, Biharról, Erdőgyarakról, Magyargyepesről, Székelyhídról, Bihardiószegről, Vaskohról. A termelők elégedettek, sokuknak szinte teljesen elfogyott az árukészlete. Több termelő is kilátogatott a helyszínre, akik az első alkalmon nem tudtak részt venni, de érdeklődnek a következők iránt. Annak érdekében, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítsunk a megjelenésre, egy váltásos rendszert fogunk kialakítani” – mondta el Laskovics István, a vásárt társszervező Érmelléki Gazdák Egyesületének (ÉGE) irodavezetője. A szombatonként megrendezendő esemény nem zárja ki az Érmellék Ízei és Termékei Vásárt, melyet továbbra is havonta egyszer megtartanak – tette hozzá. Ez utóbbi esemény, ahogy azt már megszokhattuk, szélesebb termelői közösségnek ad megnyilvánulási lehetőséget, hiszen ezen a Bihar megyeieken kívül Szilágy és Szatmár megyéből, illetve a Székelyföldről is érkeznek portékáikkal az eladók. A két vásár nagyságában is eltérő: míg előbbin 50 termelő vesz részt, a Bihari Termékek Vására legtöbb 30 árussal fog működni.

Ahogy arról beszámoltunk, a nagyváradi önkormányzat társulási szerződést kötött a Bihar Megyei Tanáccsal, a belényesi és a margittai polgármesteri hivatallal, valamint a Fenntartható Fejlődési Ügynökséggel (ADD), a Nagyvárad és a Térség Turizmusát Népszerűsítő Egyesülettel (APTOR-Visit Oradea) és az Érmelléki Gazdák Egyesületével (ÉGE), annak érdekében, hogy helyi termelői vásárok működhessenek a jelzett településeken. Ezek lényege, hogy helyi mezőgazdasági termelők, kézművesmesterek és élelmiszer-előállítók jussanak egy olyan lehetőséghez, akár heti rendszerességgel, a megyei és a helyi önkormányzatok segítségével, hogy árusítani tudják a portékáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában