Hagyományőrzés

2023.07.07. 10:23

Nagy sikerű bemutatóval zárult a margittai néptánctábor

A margittai Pro Folk egyesület által működtetett Gyöngyvetők Néptáncegyüttes, a Csoóri Sándor Alap támogatásával, egyhetes néptánc- és kézművestábort szervezett, melynek fő célja, a tánc megszerettetése által új tagok toborzása volt.

Szőke Ferenc

Napi rendszerességgel 9–16 óra között folyt a munka július 26–30 között. A művelődési ház adott otthont a színvonalas rendezvénynek, a táncoktatók a Szatmár megyei Ákosról érkeztek Kása Zsolt és Kása Melinda személyében, az egyesületi elnök és táborszervező Deák Andrea meghívására.

 

A kézműves-foglalkozáson belül, Bátori Szabolcs irányításával csuhéfonással, Sárkány Szabolcs irányításával pedig a korongozás titkaival ismerkedhettek meg. Ezen túl gyöngyfűzés, népi motívumok festése, továbbá a tábori élet jeleneteinek megfestése egészítette ki a foglalkozásokat. Csapatmunka kellet egy ilyen nagyszabású rendezvényhez, éppen ezért nagy segítséget jelentett az önkéntes tanítónők munkája. A táborszervező ezúton is köszönetét fejezi ki nekik áldozatos munkájukért. Nagyszerű alkalom volt a tábor arra, hogy népszerűsítsék és megszerettessék a néptáncot, a hagyományőrzést a fiatalokkal. Nem könnyű ez manapság, a fiatalokat magához láncoló modern kütyük világában. Az, hogy sikerült, a szervezők és az önkéntesek munkáját, elhivatottságát pedagógusi hozzáértését dicséri. Felcsíki táncok és gyermekjátékok elsajátítása mellett döntöttek az oktatók és szervezők, melyek aránylag könnyen elsajátíthatók és stílusuk közel áll a legkisebb korosztályhoz. Két korcsoportot alakítottak ki: 4–7 évesek és 8–11 évesek. Összességében 60 táncos lábú fiatal vett részt a programban. A tábor zárásáig, bár az idő nagyon rövid volt, az oktatók szaktudásának, elhivatottságának köszönhetően, sikerült egy jó koreográfiás táborzáró műsort összeállítaniuk, amit nagy sikerrel és majdnem telt ház előtt mutattak be. Bemutatójukat vastaps jutalmazta, mely rajtuk túl az oktatóknak és a szervezőknek is szólt. Minden résztvevő oklevelet kapott és az általa készített fazekasmunkát és csuhéfonatot hazavihette emlékként.

 

A néptánc oktatását folytatni fogják az önkéntesekkel és a Szatmár megyei oktatókkal az elkövetkező időkben is, éppen ezért szeretettel várják a gyerekek jelentkezését. A tábor sikeres kivitelezéséhez a szülők is hozzájárultak, önrésszel és felajánlásokkal. A főszervező feléjük is köszönetét fejezi ki. Köszönet illeti a művelődési ház személyzetét is, akik mindvégig segítették a tábor munkáját. A legnagyobb köszönet azonban a főszereplőket, az ifjú táncosokat illeti. Deák Andrea hangsúlyozta, hogy a néptánc a gyerekeket fegyelemre, rendre, csapatmunkára neveli, mely tanulmányi eredményeikben is „visszaköszön”. Általában fegyelmezett és a szakmájukban sikeres emberekké válnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában