Katasztrófavédelem

2023.07.13. 17:26

Közel százan jelentettek viharkárt szerda délután

Forrás: Facebook/Oradea

ERDON-összeállítás

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szerda délután négy figyelmeztetést küldött a RO-Alerten keresztül, három narancssárga és egy piros jelzésű riasztást adtak ki vihar miatt. Néhány óra leforgása alatt 96 bejelentés érkezett az ISU telefonközpontjába, ugyanis számos helyen fák dőltek ki, ágak szakadtak le vagy megállt a víz a pincékben és udvarokon. A viharkárok elhárítása érdekében több mint negyven Bihar megyei tűzoltó indult bevetésre 13 speciális autóval és megfelelő felszerelésekkel, így négy óra leforgása alatt 54 gondot oldottak meg. A nagyváradi 1-es és 2-es osztagú tűzoltók Nagyvárad 43 utcájában 45 bevetésen vettek részt, 25 helyen takarítottak el fákat, ágakat személyautókról, utakról, villanykábelekről és villamossínekről, 18 helyen szivattyúztak vizet pincékből és udvarokból, két helyre pedig tető megrongálódása miatt szálltak ki. A víz azonban nemcsak pincékben és udvarokon állt meg, hanem a közutakon is. A Prima Shops közelében több tíz centiméteres vizet mértek az úton, de más utcákon sem lehetett közlekedni a magas vízszint miatt. 

Forrás: ISU

A belényesi tűzoltókat szintén mozgósították, ugyanis Belényesben két épület pincéjéből kellett vizet szivattyúzni, valamin három fa dőlt a 76-os jelzésű országútra. A nagyszalontai tűzoltók Tenkén szivattyúztak vizet, a margittai csapatok kidőlt fát takarítottak el, a tenkei tűzoltókat szintén kidőlt fa miatt riasztották. Személyi sérülés nem történt.

Nemcsak az eső, hanem a villámlás is kárt okozott Bihar megyében. Valószínűleg villámcsapás miatt gyulladt ki egy lakóépület Kisházán július 13-án, csütörtökön. A bejelentés 10.45 órakor érkezett be a 112-es sürgősségi számra. A betelefonáló elmondta, hogy a szomszédjának a háza gyulladt ki. A helyszínre kiszálltak a tűzoltók, érkezésükkor a ház teteje lángolt. A tüzet körülbelül 50 perc alatt oltották el, sikerült megfékezni a lángok továbbterjedését a ház többi helyiségére. A tűzben elégett a tetőszerkezet 140 négyzetméteren. Személyi sérülés nem történt.

Forrás: ISU

A viharos időtől még nem búcsúzhatunk el: csütörtökön délelőtt újabb riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A figyelmeztetést szerint erős szélre, jégesőre, villámlásra és esőre lehet számítani július 13., csütörtök 15 óra és július 14., péntek reggel nyolc óra között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában