Hegymászás

2023.07.02. 08:31

Frissítve| Varga Csaba elérte a Nanga Parbat csúcsát

MTI

FRISSÍTÉS: 
Varga Csaba helyi idő szerint 15 (romániai 13) óra körül ért fel a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára, 8126 méterre. Jelenleg a 3-as tábor felé ereszkedik - adta hírül közösségi oldalán a Hazajáró. "Ne feledjük, a csúcs még csak félút, továbbra is küldjük az erőt és imádkozzunk a biztonságos ereszkedésért!" - tették hozzá, megjegyezve, amint lesz bővebb információjuk a mászásról, jelentkezni fognak.


 


Varga Csaba szombaton elindult a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra. A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kísérli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot, amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa - közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.

Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak. A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található. A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból szombat este indította a csúcstámadást.

A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra. Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül. A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában