Beruházás

2023.07.18. 15:04

Épül az intermodális szállítási csomópont

Forrás: PMO

Pap István

Megkezdődtek az intermodális szállítási csomópont infrastruktúrájának építési munkálatai a biharpüspöki vasútállomás közelében – jelenti közleményében a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Eddig az előkészítő munkálatokat végezték el, a felső talajréteget eltávolították és kiásták a földet az alapozás szintjéig. Munkálatokat végeztek továbbá a leendő két vasútvonalnál, a leendő betonperonokon és ott, ahol a parkoló lesz. Ezzel párhuzamosan folynak a közműhálózat kiépítésének a munkálatai. „A projekt megvalósítása után a mi övezetünk az egész északnyugati régió erős gazdasági gócpontjává válik. Ez a szállítási csomópont biztosítani fogja Nagyvárad és Bihar megye áruforgalmát a nyugat-európai államok, de Románia más régiói felé is. Ugyanakkor ez a fontos projekt hozzájárul a helyben működő vállalatok gazdasági versenyképességének növeléséhez, mivel csökkenti az áruszállítási költségeket” – idézi a közlemény Florin Birta polgármester szavait. 

 

A projekt magába foglalja két, egyenként mintegy 700 méter hosszú vasútvonal építését. Ezeket az intermodális csomóponton keresztül szállított áruk be- és kirakodására használják majd. A projekt felöleli ugyanakkor egy betonperon építését a két vonal között, egy konténer típusú adminisztrációs épületet, egy kamionparkolót, az intermodális terminál kerítését, a közvilágítás kiépítését és a közműcsatlakozásokat. Nagyvárad így az áruszállítás csomópontjává válik, mivel az erdélyi autópálya és a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út közelében fekszik. A csomópontot út fogja összekötni az 1-es országúttal. A beruházás kivitelezői a Costa Voc Impex és az Asfamixt cégek, a szerződés értéke 47.137.527 lej áfa nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában