Bírság

2023.07.27. 11:54

Csapdahelyzetben a RER: megbírságolták az ötfrakciós gyűjtés miatt

Kétezer lejes bírságot kapott a váradi köztisztasági vállalat a nagyváradi helyi rendőrségtől, miután a RER az önkormányzat elvárásának megfelelően bevezette az ötfrakciós gyűjtést és nem szállította el a magánházaktól a szelektív hulladékot. A helyi rendőrség vezetője szerint a továbbra is bírságolni fogja a vállalatot, ha az nem szállítja el a szemetet.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal: a nagyváradi polgármesteri hivatal egyfelől arra kötelezi a RER köztisztasági vállalatot, hogy öt frakcióban gyűjtse a hulladékot a lakosságtól, másfelől pedig az önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség megbüntette a vállalatot, miután az érvényt szerez a polgármesteri hivatal akaratának. Mint arról már többször beszámoltunk, július 3. óta Nagyváradon öt frakcióban gyűjtik a hulladékot a házaknál az eddigi három helyett, azaz az újrahasznosítható hulladékot immár kétfelé kell választani és külön kell gyűjteni a papírt és karton-, illetve a műanyag- és fémhulladékot. Ötödik frakcióként pedig megjelent a külön üveggyűjtés. Ennek megfelelően a köztisztasági vállalat megváltoztatta gyűjtési munkaprogramját, és az újrahasznosítható hulladékok kettéválasztásával módosította a hulladékelszállítási munkaprogramját is. Ez azt jelenti, hogy egyik héten csak a papír- és kartonhulladékot, a másik héten pedig csak a fém- és műanyaghulladékot szállítja el. Az új programnak megfelelően a RER nem szállította el a papír- és kartonhulladékot azon a napon, amikor a program szerint műanyag és fémhulladékot kellett elszállítania, és fordítva: nem szállított el fém- és műanyaghulladékot, azokon a napokon, amikor a papírhulladék elszállítása volt soron. Minden ilyen esetben a RER dolgozói öntapadót ragasztottak a gyűjtőedényre, melyen azt írja, hogy Neconform (nem megfelelő). A váradiak egy része felháborodott ezen, és bejelentést tett a helyi rendőrségnél, mely 2.000 lejre meg is büntette a RER-t azért, mert nem vitte el a sárga zsákokat. A helyi rendőrség arra hivatkozik, hogy Nagyváradon a 2020/861 számú helyi tanácsi határozat van érvényben, mely a házakban lakók számára háromfrakciós gyűjtést tesz kötelezővé: az újrahasznosítható hulladékot a sárga zsákba, a lebomló hulladékot a barna vödörbe, a kommunális hulladékot a fekete kukába kell tenni. A RER megóvta a helyi rendőrség döntését és semmiképpen sem akarja kifizetni a bírságot. A helyzet fonákságára Pálhegyi Zoltán, a vállalat igazgatója világított rá: „a polgármesteri hivatal kezdeményezésére vezettük be az ötfrakciós gyűjtést, mégis megbüntetett a helyi rendőrség. Mi ezt megfellebbeztük, mert az elég fura, hogy a polgármesteri hivatal egyik igazgatósága, a műszaki igazgatóság bevezetteti az ötfrakciós gyűjtést, míg a polgármesteri hivatalnak alárendelt másik intézmény, a helyi rendőrség pedig megbüntet minket azért, mert végrehajtottuk azt, amit a hivatal kért. Leegyszerűsítve: a polgármesteri hivatal megbüntetett minket azért, mert azt csináltuk, amit a hivatal mondott.”
Pálhegyi Zoltán kiemelte, hogy a törvény az öt frakciós gyűjtést írja elő, de Nagyváradon háromfrakciós gyűjtés van érvényben, ezen akar változtatni a hivatal, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak. „Hogy kell-e erre tanácsi határozat vagy sem, azt a közszférában jártasabbak tudják megmondani” – mondta Pálhegyi Zoltán, jelezve ezzel azt, hogy ha mulasztás történt, az a polgármesteri hivatalt terheli. „Mi semmiképp sem akarjuk kifizetni a kiszabott bírságot, mert jogtalannak tartjuk” – szögezte le. Az ügy a bíróságra került, ott fog eldőlni, hogy ki kell-e fizetni a pénzbüntetést, vagy sem, a polgármesteri hivatal nem vonhatja vissza a kirótt büntetést, tudtuk meg Petri Csillától, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársától.

Lesznek még bírságok

Egyébiránt a polgármesteri hivatal közleményt adott ki az ügyben, melyben a bírságról magáról egy szót sem ejt, de felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a törvény értelmében az önkormányzatok kötelesek legalább négy frakciós hulladékgyűjtési rendszert bevezetni. Megjegyzi továbbá, hogy a hivatal dolgozik az új helyi hulladékgyűjtési szabályzaton, de addig is, amíg az elkészül és a helyi tanács elfogadja, az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy öt frakcióban gyűjtsék a hulladékot a törvénynek és a köztisztasági vállalat által biztosított hulladékgyűjtési rendszernek megfelelően. A RER számára rossz hír, hogy a kapott bírság nem egyedi eset, ugyanis a helyi rendőrség továbbra is bírságolni fogja, ha nem szállítja el a hulladékot. Samuel Milian a helyi rendőrség igazgatója lapunknak kifejtette: ha a sárga zsákban a jelenlegi hulladékgyűjtési szabályzat értelmében megfelelő tartalmú hulladék van, vagyis újrahasznosítható hulladékot tartalmaz, akkor a RER-t meg kell bírságolni, ha nem viszi azt el. Az igazgató kifejtette: a RER-nek teljesítenie kell a szerződésben vállalt kötelezettségeit, ugyanakkor a köztisztasági vállalat nem kötelezheti a lakosságot olyasmire, ami nincs a szerződésben, illetve a szabályzatban rögzítve. Márpedig a jelenlegi szabályzat és szerződés értelmében megfelelően gyűjtött hulladéknak minősül az, ha a sárga zsákban papír, műanyag és fém is van.

Sakk-matt

Arra a kérdésünkre, hogy az országos törvény nem irányadóbb-e mint egy helyi szabályzat, Samuel Milian azt felelte, hogy ha a helyi rendőrség elvonatkoztatna a helyi szabályzattól, akkor az újabb problémákat szülne, amelyeket aztán nem lehetne kezelni. Milian azzal is érvelt, hogy a helyi rendőrség ugyan megtehetné azt, hogy megbünteti a lakosságot az országos törvények alapján, ha nem öt frakcióban gyűjtik a hulladékot, „de ez nem lenne korrekt, mert a hulladékgyűjtési szerződés nem öt, hanem csak háromfrakciós gyűjtésre kötelezi őket. Ezért ilyet nem fogunk tenni. Megvárjuk, hogy a polgármesteri hivatal módosítsa a helyi hulladékgyűjtési szabályzatát és összhangba hozza az országos törvénykezéssel” – fogalmazott Milian. Ezzel szemben a RER-t továbbra is bírságolni fogja a helyi rendőrség a helyi szabályzat alapján, mert a vállalatnak szerződésben vállalt kötelessége elszállítani a hulladékot akkor is, ha az nem megfelelően van gyűjtve. Ha nem büntetne a helyi rendőrség akkor „egy nap arra ébredünk, hogy a közterület tele van elhagyott, el nem szállított hulladékkal” – magyarázta Milian. A RER tehát sakk-matt helyzetben van miután a polgármesteri hivatal anélkül módosította a hulladékbegyűjtési rendszert, hogy az ahhoz szükséges jogi alapot megteremtette volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában