Szociális konyha

2023.07.13. 12:34

Bihardiószegen házhoz érkezik az ebéd

Újabb szolgáltatással bővült az egy évvel ezelőtt átadott időskorúak nappali központja Bihardiószegen: májustól szociális konyha is üzemel a nagyközségben, melyet az Agapé Alapítvány működtet.

D. Mészáros Elek

Látogatásunkkor a konyhán tüsténkedőknek sok dolguk akadt, porciózták, csomagolták a kiszállításra váró ebédet. Babgulyás volt az aznapi főmenü, de mindennap kétfogásos étel kerül házhozszállításra. Jelenleg 80 idős személy napi ebédjét biztosítják hétfőtől péntekig, egyelőre 2024. december 31-ig, ahogyan az a pályázati kiírásban szerepel. A finanszírozás 52 ezer adag étel elkészítéséhez elegendő, de amennyiben igazodnak a 80 fős kerethez, a meghatározott időintervallum alatt nem kerül kiosztásra ez a mennyiség. Két lehetőség van a pályázat optimális felhasználására, az egyik a 80 fős keret 50 százalékos növelése, vagy pedig a már említett határidő kitolása további hat hónappal – sorolta Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere, aki a segítendők számának növelését támogatja. Ugyanakkor az elöljáró megjegyezte, hogy az önkormányzatnak ebben az esetben nincs döntési kompetenciája, a szakminisztérium hatásköre módosítani a feltételeket. 

 

A Bihar Megyei Nyugdíjhivatal által továbbított lista alapján dőlt el, hogy kik kapnak ingyen ebédet, az önkormányzatnak nem volt véleményezési lehetősége a kiválasztandó személyeket illetően. A 65 év feletti kisnyugdíjasok kerültek támogatásra, de a fogyatékkal élők, krónikus betegségben szenvedők életkörülményeit is mérlegelték. Az idős emberek örömmel fogadták a segítséget, senki sem utasította vissza a meleg ebédet, sőt, mint azt Mados Attila mondta, akár 300 porció ennivalót is lenni kinek adniuk.

Minden hétvégén internetes felületen hirdetik a következő heti menüsort, egyúttal előzetes bejelentés alapján „külsősök” is igényelhetnek meleg ebédet, mindössze 18 lejes áron.

 

Mire a fenti információkat megosztotta velünk a településvezető, a becsomagolt ételek már a kiszállító furgon rakterében sorakoztak. Ezúttal Mados Attila is segédkezett az ebédosztásban. Az idős emberek mindenütt köszönettel vették az ebbéli segítséget, elmondták, amellett, hogy bőségesek az adagok, ízletesek is. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a szakácsasszony már harminc éve „birtokolja” a fakanalat, jól ismeri az ottaniak által kedvelt ízvilágot.

Ezúttal kissé lassabban haladt a munka, hisz az idős emberek örömüket-gondjaikat igyekeztek megosztani a polgármesterrel, aki mindenkit türelmesen végighallgatott, esetenként intézkedést ígért, tanácsokat adott ügyes-bajos dolgokban. Kellenek az ilyen közvetlen alkalmak, amikor kötetlenül lehet beszélgetni, mert minden kis vagy nagy probléma a polgármester gondja is egyben – mondta Mados Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában