Beruházás

2023.07.21. 14:25

Aláírták az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki tervének finanszírozási szerződését

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint július 20-án, csütörtökön Ilie Bolojan megyei tanácselnök a Szállításügyi és Infrastruktúráért Felelős Minisztérium székhelyén aláírta az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út műszaki tervének európai uniós pénzforrásokból történő finanszírozási szerződését. Ebben az ütemben a megvalósíthatósági tanulmányt finanszírozzák, az infrastrukturális nagyberuházások operatív programja (POIM 2014-2020) keretében nyújtott támogatás értéke több mint 4,4 millió euró. A teljes dokumentáció, vagyis a hatástanulmány, a műszaki terv, az építési engedély és a tenderfüzet teljes költsége pedig megközelíti a 11 millió eurót. Ugyanazon a napon a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) műszaki-gazdasági bizottsága elemezte a hatástanulmányt, véleményezést augusztus hónap első felében fog kibocsátani róla. „Reményeink szerint a jövő hónap végéig meglesz a jóváhagyás, illetve az erről rendelkező kormányhatározat. Miután ez megjelenik a Hivatalos Közlönyben, közbeszerzési eljárást írhatunk ki a munkálatok kivitelezésére” – nyilatkozta a Bihar megyei önkormányzat vezetője.
Mint korábban beszámoltunk róla, az Arad és Nagyvárad közt építendő gyorsforgalmi út megvalósíthatósági tanulmányát 2022. december 16-i együttes ülésükön fogadták el a megye és a város önkormányzati képviselő-testületei. Az út 120,1 kilométer hosszú lesz és négysávos. Bihar megyében egy öt kilométeres bekötőúttal kapcsolódik Nagyszalontához, a szomszédos megyében pedig három kilométeres útszakasszal Aradhoz. Ugyanakkor elvezet a Szalonta és Békescsaba közti határátkelőhöz (9,85 kilométer), így a felsoroltakkal együtt a teljes hossza valójában 138 kilométer lesz.
A munkálatokat három útszelvényre bontják: Nagyvárad–Nagyszalonta, Nagyszalonta–Kisjenő, Kisjenő–Arad. A beruházás becsült költsége bruttó 10,7 milliárd lejt, a finanszírozást európai uniós pénzforrásokból biztosítják. A megvalósítás érdekében partnermegállapodást kötöttek a Bihar és az Arad megyei tanácsok, a nagyváradi és az aradi önkormányzatok és a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR). 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában