Jutalom

2023.07.22. 15:43

Adriai jutalomtábor a SzékelyKapuk-ZöldKapuk ökocivilizációs projekt keretében

Egy hetet töltött a magyar történelmi emlékeket őrző Dalmácia csodaszép tengerpartján a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium ötödik osztályának küldöttsége. Számos kiránduláson és érdekes programon vettek részt a gyerekek és a kísérők.

Forrás: Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium

Módi Kinga, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium igazgatónője

A gyerekek és a kísérőpedagógusok, Zsíros Anikó osztályfőnök, Kövendi Éva-Barbara zenetanár és Módi Kinga igazgató, egy festői környezetben található, Bast halászfaluban táborozhattak. Dr. Varga-Berta József, alapítványi elnök vezetésével naponta csillagtúrákat tettek a környéken. A megérkezés napján, a tengerparti Baska Polje szabadstrandján fürödtek, majd délután elfoglalták táborhelyüket, ahol finom vacsorán és hangulatos közösségi estén vettek részt. Józsi bácsi környezettudatos életmódra nevelte a diákokat, kiváló házigazdaként, a tábori programok nagyszerű szervezője és vezetője is volt. A második napon a világhírű fehér mészkővel rendelkező Brač (Szarvas) szigetére utaztak a táborozók. Józsi bácsi, a vidékhez kapcsolódóan nagyon sok értékes információt osztott meg a gyerekekkel. Makarskán ültek kompra és körülbelül félóra hajózás után érkeztek meg a szép szigetre. Az egész napi fürdőzés után hazatérve, a tábor szakácsa, Imre bácsi finom estebéddel várta a csoportot. Evés után séta, focimeccs következett, majd sötétedés körül közös tábori programmal, a táborban résztvevő iskolák diákjainak bemutatkozásával, majd a tábori „himnusz” – Rod Stewart I am Sailing című dalának – közös eléneklésével ért véget.

A következő napon Dalmácia fővárosa, a jelentős tengeri kikötővel rendelkező Split felé indultak. A gyönyörű tengerpart mentén haladó, közel egyórás autóút után a csoport a történelmi városközpontban álló palotába látogatott el. Az utolsó keresztényüldöző császár, Diocletianus egykori gigantikus méretű palotájának ma már jórészt csak maradványai állnak. A táborvezető Józsi bácsi itt is gondoskodott arról, hogy segítse az épületrészekben való tájékozódást. A kirándulók részt vettek a díszes őrségváltáson, amin maga Diocletianus is „megjelent”, hogy ünnepeltesse magát a kíváncsi tömeggel. A történelmi városközpont és a kikötő megtekintése után a csoport egy kisebb városba, Omisba tartott. Városnézés után, fürdés és motorcsónakázás következett, majd visszautazás a táborhelyre. Az ízletes estebédet ismét közösségi program követte. 
A negyedik tábori napon, a 80 km hosszú Hvar szigetre hajóztak. Az illírek által is lakott szigeten még a görögök alapítottak kolóniát, majd a középkorban szláv néptörzsek telepedtek le ott. A görög éra után a sziget második virágkora a 15–16. században volt, ekkor Velence fennhatósága alatt állt. A velencei uralom után rövid francia megszállás következett, majd 1918-ig a sziget az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. A tagolt tengerpartjáról, kristálytiszta strandjairól és a szikrázó napfényről, érintetlen természeti szépségeiről, a levendula illatáról, az olíváról és borról elhíresült Hvar évi 2700 napsütéses órájával Európa legverőfényesebb szigete. A hajózás után szigetlátogatás, majd strandolás következett a kristálytiszta vízben. A táborvezető Józsi bácsi végig gondoskodott arról, hogy minden fontos információt elmondjon a szigetről és az oda vezető útról. A táborba visszatérve finom estebéd, majd a szokásos közösségi program következett.
A jutalomtábor résztvevői az ötödik napot a Dalmácia déli részén, a Biokovo hegység lábainál elterülő Makarskán töltötték. Makarska óvárosa egy védett öbölben húzódik meg. Az óvárosban nincs sok történelmi látnivaló, ennek az a magyarázata, hogy a középkorban Makarska török kézre került. Nevét is a török időkben kapta. Várfalait a törökök építették, de amikor a velencei köztársaság kiűzte a törököket, teljesen porig rombolta az akkori török erődöt. Csak a XVIII. században indult el Makarska újjáépítése, így ennél régebbi épületekkel nem rendelkezik a város. Makarska ma egy hosszú tengerparti sétányból és egy ugyanilyen hosszú strandból áll. Az Andrije Kačića téren található a XVIII. század közepén épített Szent Márk székesegyház. Eredetileg háromhajós volt, de a későbbiekben annyira megsérültek az oldalsó építmények, hogy elbontották őket. A makarskai kikötőt és a strandot a dombos, fás Szent Péter félsziget töri meg. Itt található a szerelmesek sétánya és a félsziget dombjának tetején a város és a halászok védőszentjének, Szent Péternek a szobra, aki a mennyország kulcsait tartja a kezében. A félsziget közepén, a tenger felőli oldalon található a Szent Péter templom, az északi végen pedig a Szent Péter világítótorony. A csoport a nap nagyobb részét fürdőzéssel töltötte, majd a táborba visszatérve, Imre bácsi finom estebédje után záró közösségi program következett. Ennek keretében a táborvezető Varga-Berta József ismét életre szóló üzeneteket tartalmazó gondolatokat fogalmazott a táborlakók számára. Ezekhez egész héten át a Rod Stewart I am Sailing (Vitorlázom) című dalának szövege szolgált „kerettörténetül”. Az élet tengerén való vitorlázás szépségéről, kihívásairól, a „sérült vitorlák” javításáról, egymás „vitorlázásának” segítéséről szóló megható gondolatok után a táborozók hálás szívvel köszönték meg az öt nap során szerzett élményeket. A hatodik napi Baska Voda-i fürdőzés után, a táborozók feltöltődve köszöntek el az adriai táborszervezőktől azzal az elhatározással, hogy a jövő tanévben újra beneveznek a SzékelyKapuk-ZöldKapuk pályázataira. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában