SZLN

2023.07.03. 16:15

A Magyarságkutató Intézet tudományos konferenciája Nagyváradon

A tavalyi, nagy sikerű rendezvény után idén is konferenciát szervezett a Szent László Napok alatt a Magyarságkutató Intézet és a Magyar Polgári Egyesület. Az „Üdvözlégy, kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma” címmel megszervezett eseményre ezúttal is a nagyváradi várban került sor.

Fotó: Codra Botond

BN-összeállítás

A rendezvényre érkezőket és az előadókat Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke fogadta abban az épületben, amely a vár Bethlen Gáborról elnevezett bástyáján immár konferenciateremként is működik. Az első felszólaló dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora, református lelkipásztor volt, aki igei üzenettel köszöntötte az előadókat és a termet megtöltő érdeklődőket. Külön rangot adott a konferenciának, hogy megtisztelte jelenlétével és nyitóbeszédet mondott prof. dr. Kásler Miklós főigazgató, a Magyarságkutató Intézet alapítója. A főigazgató elöljáróban köszönetet mondott a szervezőknek azért, hogy Szent László egykori sírja mellett tarthatják meg a konferenciát. A főigazgató és több előadó is megfogalmazta, igazi lelki feltöltődést jelent azon a helyen beszélni Szent Lászlóról, ahol egykor Árpád-házi királyunk nyugodott. Dr. Kásler Miklós a továbbiakban Szent László életútját, a lovagkirályt, az Árpád-ház egyedülálló lelkiségét, eszmei erejét mutatta be röviden a résztvevőknek. 

A konferencia két részből állt, az elsőt dr. Csornay Boldizsár, a Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettese moderálta. Sorrendben a következő előadások hangzottak el a Magyarságkutató Intézet munkatársaitól: Szent László törvényei – dr. Fazakas Zoltán József szakmai és operatív főigazgató-helyettes; Szent Királyok kultusza, Szent Királyok nemzetsége – dr. Teiszler Éva tudományos főmunkatárs; A Szent László zarándokút szászföldi állomásai – Sashalmi-Fekete Tamás vezető kutató; A Szent László-zarándokutakon található ereklyék bemutatása interaktív térképen – Jeney János tudományos segédmunkatárs. 

A kávészünet után dr. Teiszler Éva moderálta a konferenciát, ahol a délutáni szekcióban a következő előadásokra került sor: A Szent László-herma archeogenetikai vizsgálata – dr. Neparáczki Endre igazgató, Archeogenetikai Kutatóközpont; Középkori magyar uralkodók archeogenetikai vizsgálata – dr. Varga Gergely István tudományos munkatárs; Szent László és kora a 19. század elejének magyar nyelvű történeti munkáiban – dr. Nagy-L. István tudományos főmunkatárs; Szent László városának hazatérése, 1940. szeptember 6. – dr. Vizi László Tamás igazgató, Történeti Kutatóközpont. Az előadások után a közönség is kérdezhetett és hozzá is szólhatott az elhangzottakhoz, ezzel a lehetőséggel többen éltek is. A tartalmas, sok új ismeretet közlő konferencia fővédnöke dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese, védnöke dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában