Bibliahét

2023.07.10. 15:24

A közösségépítés a fő célja a biharpüspöki vakációs bibliahétnek

Évek óta a Királyhágómelléki Református Egyházkerület által kidolgozott programot használják a biharpüspöki egyházközségben szervezett vakációs bibliaheteken.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A lényege ezeknek az összejöveteleknek a közösségépítés, mert napjainkban gyakran fordul elő az, hogy bár a gyermekek egymás szomszédságában laknak, mégsem ismerik annyira egymást, mert különböző iskolákba járnak. A nyáron, a vakációban viszont több a szabadidő, akár más-más életkorú gyermekek is találkozhatnak egymással, s ezáltal barátságok, kapcsolatok épülhetnek ki.
Az idén július 10–14. közt úgymond „hithősöket” képeznek, melynek kapcsán el lehet gondolkozni azon, hogy mit jelent napjainkban hősnek lenni. „Látunk a televíziós műsorokban és a mozikban ilyen-olyan hősöket, akiknek életében és magatartásában lehetetlenség felfedezni azokat az erényeket és tulajdonságokat, melyek a régmúlt idők hőseit jellemezték. Miközben úgy is lehetünk hősök, ha ki merjük mondani azt, hogy köszönöm szépen, bocsánat, ne haragudj, vagy esetleg azt, hogy segíthetek-e valamiben? Individualizálódunk és bezárkózunk, így gondolom mindannyiunknak jólesik az, ha találkozunk olyan egyénekkel, akik képesek arra, hogy nyissanak felénk, és nem ki tudja milyen érdekvadászat szempontjából, hanem egyszerűen azért, mert az ember az ember számára lehet támasz. Bátoríthatjuk és támogathatjuk egymást, és nem baj az, ha ezzel már zsenge korban szembesülünk, s így szocializálódunk, erősödünk és izmosodunk a hitünkben” – magyarázta érdeklődésünkre Szigeti Ferenc lelkipásztor. Megjegyezte azt is: a járvány felforgatta az életünket, s sajnos az online közvetített istentiszteleteknek az lett a következménye, hogy sokan, amikor már szabadon lehetett menni ismét a templomba, akkor is inkább otthon maradtak. S követve a szüleik példáját, a gyermekeknek is könnyebb volt a képernyőt bámulni, ünnepségeken mások szerepeit figyelni, mintsem személyesen átélni a történteket, a templombajárás izgalmait és fáradalmait, annak minden velejáróját.
Amikor pedig a héten a hithősökre fókuszálnak, egyértelmű, hogy bibliai személyekről van szó. Az egyik ilyen Gedeon, akinek kapcsán ismét meg lehet győződni arról, hogy az Úr csodálatosan működik, s olyan személyeket választ ki a maga meglátása és bölcsessége szerint, akikről talán mi nem is gondolnánk, hogy kiválasztottak lehetnek. Gedeon számára például az jelentett bátorságot, hogy bezárkózott a pajtába az ellenségei elől, és ott csépelte a maga búzáját. Isten viszont ott volt vele, ő pedig először meglepődött ezen, később azonban engedelmeskedett neki, megfogadta a tanácsát, s rendet teremtett a saját és a népe életében. És napjainkban is, közösségi és egyéni szinten is erős alap lehet a Jóisten, hiszen nem vagyunk elveszve addig, míg ő velünk van. Innen is látszik ugyanakkor, hogy a hithősök nem mindig voltak angyalok, vagy voltak először százszázalékosan biztosak abban, hogy engedelmeskedniük kell, de félre tudták tenni egyéni, szubjektív gondolataikat, és igent mondtak az Úr meghívásának, s ezáltal minden gyengességük dacára hősökké váltak. S mivel egy gyülekezet olyan, mint egy nagy család, mindenki besegít a tevékenységekbe, a bibliahét végén pedig, a vasárnapi istentiszteleten a gyerekek bemutatják, hogy miben gyarapodtak lelkiekben ezekben a napokban, fogalmazott Szigeti Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában