Felújítás

2023.07.18. 19:37

A Biharpüspöki–Kolozsvár vasúti pálya lezárását tervezik

Hamarosan elkezdődik a Biharpüspöki és Kolozsvár közötti vasútvonal villamosítása és korszerűsítése, emiatt szükség lehet a teljes szakasz lezárására. Az utasokat a lezárás után valószínűleg buszokkal fogják szállítani.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Erdon-összeállítás

Tekintettel arra, hogy a Kolozsvár–Biharpüspöki szakaszon hamarosan elkezdődik a vasúti infrastruktúra korszerűsítési és felújítási munkálata, a Vasúti Reform Hatóság (ARF) megbeszéléseket folytat a pályahálózatot kezelő CFR-vel, valamint a vasúti személy- és árufuvarozókkal annak érdekében, hogy a leghatékonyabban tudják biztosítani a szolgáltatás folyamatosságát. Az eddigi találkozók során elhangzott: a munkálatok ideje alatt szükséges lesz a teljes szakasz lezárása, mert csak így lehet tartani a szerződésekben foglalt határidőket. Ezeken a találkozókon az ARF jelezte, hogy a 2022/1453. számú kormányhatározat jogi lehetőséget biztosít arra, hogy a vasúti személyszállítást alternatív szolgáltatással, például autóbuszokkal lehessen kiváltani. A kormányhatározat szerint, ha a vasúti áru- és személyszállítók az infrastrukturális munkálatok miatt nem tudják biztosítani a szolgáltatást a szerződésben rögzített feltételek szerint, akkor vagy alternatív útvonalat, vagy alternatív szállítási módot kell találjanak és ezt jelezniük kell az ARF felé. A CFR és az áru- és személyszállítók (OTF) a munkálatok megkezdéséig elfogadható működési színvonalra kell hozzák az elkerülő útvonalakat, biztosítaniuk kell azt, hogy az érmihályfalvi határállomáson felkészüljenek a teherszállítás átvételére és kiszámíthatóan működő átrakóállomásokat kell létrehozniuk. A szállítás megszervezésére vonatkozó megbeszélések folytatódni fognak.

A CFR 2022 végén írta alá mind a négy tervezési és kivitelezési szerződést a Kolozsvár–Nagyvárad–Biharpüspöki vasútvonal villamosítására és rehabilitációjára összesen 7,68 milliárd lej értékben, áfa nélkül. A négy szakasz, melyeken a különálló szerződések alapján fogják elvégezni a munkálatokat, a következő: Kolozsvár–Egeres, Egeres–Kissebes, Kissebes–Nagyvárad, Nagyvárad–Biharpüspöki. A Kolozsvár, Nagyvárad és a magyar határátkelő közötti vasúti fővonal 166 kilométer hosszú, több híd élettartama elavult (több mint 100 éves), a vasúti infrastruktúra általános állapota a földcsuszamlások miatt is romlik, a létesítmények kopottak, már szinte egyáltalán nem felelnek meg a műszaki feltételeknek, közölte a közlekedési minisztérium a műszaki-gazdasági mutatók jóváhagyására vonatkozó projekt indoklásában. A korszerűsítés és a villamosítás után a Biharpüspöki és Kolozsvár közötti vasútvonalon 160 km/órás maximális sebességet is el lehet majd érni. A modernizáció során felújítanak 33 vasúti hidat, 210 hidat és öt vasúti alagutat, továbbá 75 vasúti átjárót. Megújulnak a vasútállomások és megállóhelyek, új utasforgalmi épületek létesülnek Nagyváradon, Kissebesen és Csucsán, illetve új üzemeltetési, karbantartási épületeket emelnek többek között Kolozsváron és Nagyváradon. Korszerűsítik a jelző- és távközlési berendezéseket és az automata sorompókat a vasúti átjárókban, a teljes szakaszon kiépítik az európai forgalomirányítási rendszert (ERMS) és egyedi környezetvédelmi munkákat is elvégeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában