Újraszentelés

2023.06.28. 15:10

Váradiak is részt vettek a nagykárolyi magyar görögkatolikus templom felszentelésén

Vadas Krisztián parókus arról számolt be portálunknak, hogy a nagykárolyi magyar görögkatolikus közösség nagy álma valósult meg június 25-én, amikor Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus megyés püspök és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita újraszentelte a külső-belső felújításon átesett templomot, az oltárt és a restaurált ikonosztáziont.

Forrás: Eugen Ivuț/GKP

Ciucur Losonczi Antonius

Vadas Krisztián parókus (aki egyaránt szolgál Váradon és Károlyban) elmondása szerint tizenhét éven át tartó, több szakaszos munka lezárásának ideje érkezett el, melyet méltó módon igyekezett megünnepelni az egyházközség. Koncelebrált a környék magyar és román ajkú papsága, a nagykárolyi római katolikus főesperes, Egeli Ferenc, valamint jelenlétükkel megtisztelték az ünnepséget az ortodox lelkipásztorok és Bartha Zsuzsanna unitárius lelkipásztor is. A liturgián jelen volt Nagy Szabolcs parlamenti képviselő, Hágó Nándor városi tanácsos, múzeumigazgató, Kiss András Szabolcs, Szatmár-Bereg vármegyei önkormányzati képviselő, a határ menti megyei kapcsolatokért felelős megbízott. Érkeztek zarándokok Nagyváradról, Érseléndről, Szatmárnémetiből, Nagypeleskéről, hogy együtt adjanak hálát a megújult templomért.

Az ünnepség a templomszentelés nagy szertartásával kezdődött, melyet Aranyszájú Szent János liturgiája követett. Először körmenetet tartottak az oltárban elhelyezendő Szent Artemide Zatti ereklyével, miközben a két főpásztor műróval (krizma) és szenteltvízzel megáldotta a templom külső falait, majd a főbejárati ajtó ünnepélyes nyitása következett párbeszéd formájában. A bevonulás közben a templomszentelés tropárját énekelve kérték Istentől, hogy „mutassa meg az ő dicsőségének idelent levő hajlékának ékességét is, mindörökre erősítse meg, és fogadja el benne folytonosan elé terjesztendő kérelmeinket”. Ezt követte az oltárszentelés, mialatt előbb elhelyezték benne az ereklyét és az okiratot, majd szenteltvízzel, rózsavízzel lemosták, műróval felkenték és felöltöztették a megfelelő terítőkkel. Az okirat felolvasása után a szentelés záró imájában fohászkodott a főpásztor a teremtő Istenhez.

Forrás: Eugen Ivuț/GKP

A szent liturgiában a szentbeszédet Kocsis Fülöp érsek-metropolita mondta. A prédikáció után Virgil Bercea püspök felelevenítette, hogyan alakult át lépésről lépésre a templom állapota a tizenhét év folyamán, megköszönve a közösség összetartását. Ezt követően Vadas Krisztián parókusnak kitüntetésül egy papi mellkeresztet adott át a hívek pasztorációjában és a templomfelújítás során tanúsított odaadó munkája elismeréseként. Végül Vadas Krisztián köszönete jeléül egy-egy, a templomot ábrázoló, Lendvai Zoltán nagykárolyi festőművész által készített festményt ajándékozott a főpásztoroknak az egyházközség nevében. Továbbá megköszönte a magyar kormánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a román kormánynak a támogatást, a hívek áldozatos hozzájárulását, valamint a szentelési előkészületekhez nyújtott segítséget. Az ünneplés agapéval zárult a templomkertben és a Károlyi kastélyban, ahol a Lead&Follow Táncegyesület versenytáncosai egy meglepetéselőadást mutattak be a vendégeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában