Bonitas

2023.06.02. 08:17

Újabb jelentős lépés: kutyás terápia képzés volt a Bonitasban

Tanfolyamot tartottak múlt héten a Bonitas Speciális Oktatási Központban, amelynek középpontjában az állatasszisztált terápiás foglalkozások álltak. A meghívott szakemberek előadásokkal és egyéb tevékenységekkel készültek.

Fotó: Pikó Stefánia

Pikó Stefánia

Nagy utat tettek meg a nagyváradi Bonitas Speciális Oktatási Központ pedagógusai, a Bonitas Sérült Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület munkatársai az elmúlt években a kutyás terápia módszereinek elsajátításában, valamint ennek népszerűsítése ügyében. Az iskolának a kezdetekben egy labrador kutyája lett, West, akiről Balogh Éva Zita gyógypedagógus gondoskodik, később pedig egy lagotto is csatlakozott az iskolához, aki Becky névre hallgat. Az állatok most már rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon, és nemcsak a Bonitas falain belül, hanem a város, a megye más iskoláiban is szerepelni szoktak – attól függően, éppen hová szól a meghívás.

Az elmúlt héten a kutyás terápia körüli tevékenységek, mondhatnánk, hogy új szintre léptek, ugyanis megtartották az első olyan szakmai találkozót, amelynek keretében az érdeklődő pedagógusok, szülők ismerkedhettek meg a kutyás terápia alapjaival. Az egyesület ugyanis egy olyan képzést szervezett a Bonitas iskolában, amely során a kutyás terápia iránt érdeklődők profi felvezetőkkel találkozhattak. A foglalkozásokról nemcsak a Bonitas terápiás kutya felvezetői, hanem a magyarországi Csiga-Biga Mozgás- és képességfejlesztő Alapítvány több munkatársa is jelen volt. A csütörtöki napon Törő Lillával és Csík Anikóval beszélgethettünk, akik Budapestről érkeztek, és elhozták magukkal terápiás kutyáikat is, Skippy-t és Sacit.
Törő Lilla elmondta, az alapítványnak több mint negyven levizsgázott terápiás kutyája van, de Magyarországon egyébként nagyon sok alapítvány van, ahol foglalkoznak még állatasszisztált terápiával, és jelenleg körülbelül 400 képzett, levizsgázott kutyus és felvezető van az országban. Ők biztosan aktívak jelenleg is, ugyanis az egyébként nagyon nehéz és szigorú, többlépcsős vizsga érvényessége két év után lejár, így ezt folyamatosan fel kell frissíteni. Erre a vizsgára, amely több etológus és állatorvos közreműködésével valósul meg, a Bonitas első terápiás állata, West is készül éppen. Bár ő már hivatalosan is terápiás kutyának számít a romániai törvénykezések szerint, ez a magyarországi felmérés jóval összetettebb, illetve ezzel egy igazolványt is kaphatnának. Az igazolvány haszna egyebek mellett az, hogy a felvezetők így nem tehetik meg például azt, hogy odaadják másnak a kutyájukat a foglalkozásokhoz, ugyanis az igazolványon szerepel a kutya is és a gazdája is. Egy igazolvány ugyanakkor nagyobb biztonságérzetet is nyújthat, és jól szabályozott keretek közé helyezi az állatasszisztált terápiás tevékenységeket. A vizsgán általában 10-ből 2 kutya megy át elsőre, így igen nagy érdem volna, ha ez Westnek is sikerülne.

Nem csak a gyerekeken segítenek

A terápiás kutyákat Magyarországon nem kizárólag sérült gyermekek és fiatalok esetében alkalmazzák, Csík Anikó elmesélte, Sacival, a német vizslával gyakran látogatnak el idősek otthonába és szeretetotthonokba. Az alapítványról megtudhattuk azt is, hogy van egy nagy adatbázisuk, amelyben ott szerepelnek a kutyák és mindaz, amihez az adott kutya a legjobban ért – tehát akkor, amikor valamilyen felkérést kapnak, ez alapján küldik ki a terápiás kutyát és a felvezetőt. Az alapítvány tervei között szerepel az is, hogy a kórházakban, főként a pszichiátriai osztályon lévő gyerekekhez is eljussanak. Mindezek mellett egészen hétköznapi tevékenységeket is folytatnak, gyakran előfordul, hogy párok ajándékozzák meg egymást egy kutyás délutánnal. Ez azoknak az esetében szokott előfordulni, akik nagyon szeretnének kutyát, de valamilyen okból kifolyólag nem lehet sajátjuk. Olyan is elő szokott fordulni, hogy szülők abban kérnek segítséget, hogy gyermekeikkel megszerettessék a kutyákat – olyan gyerekek esetében, akik valami miatt nagyon félnek az állatoktól.

A képzés hasznáról

Balogh Éva Zita megjegyezte, a két alapítvány együttműködésének ezennel nem lesz vége, illetve ez a képzés is csak a kezdet, szeretnének több hasonló alkalmat szervezni az érdeklődőknek. A mostani képzésre egyébként Szatmárról és Kolozsvárról is érkeztek érdeklődők a helyiek mellett. A kolozsvári vendégek között volt olyan, aki már képzett felvezető, de ahogyan lapunknak is elmondta, ezzel a munkával kapcsolatban sosem lehet azt mondani, hogy már nincs hová fejlődni.
Ahogy a magyarországi vendégek is hangsúlyozták, a képzés nemcsak arra jó, hogy az érdeklődők megismerkedjenek az alapokkal és kedvet kapjanak a dologhoz, hanem arra is, hogy elinduljon egy párbeszéd, hogy kapcsolatok jöjjenek létre. Az állatasszisztált terápia kapcsán máris elindult a diskurzus, amely az egész országot érinti, ugyanis a múlt héten összegyűlt szakmabeliek azt szeretnék, ha Romániában is létrejönne egy hálózat, amely összefogja a szervezetek tevékenységeit. A résztvevők első kézből ismerkedhettek meg azzal, hogy hogyan működik egy állatasszisztált terápiás foglalkozás, a létrejött kapcsolatokat pedig tovább kamatoztathatják. A tanfolyamot a Start ONG, a Kaufland Romania és az Act for Tomorrow támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában