Találkozó

2023.06.29. 12:55

Testvértelepülések képviselői találkoztak Hegyközszentmiklóson

Magyarországi és szlovákiai küldöttségek érkeztek Hegyközszentmiklósra, Az Európai Unió értékei – a jelenre és a jövőre nézve elnevezésű, június 23–25. között lezajlott testvértelepülési találkozóra.

Erdon-összeállítás
A magyarországi Gersekarátról és Szandáról, valamint a felvidéki Gömörhosszúszóról és Légről érkeztek küldöttségek arra a Partiumi Oktatásért Egyesület által megszervezett háromnapos testvértelepülési találkozóra, melynek Hegyközszentmiklós adott otthont.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló rendezvény főként a közösség múltjával, küldetésével és értékeivel foglalkozott. A találkozó alatt a részt vevő települések küldöttei eszmecserét folytattak az Európai Unió megalakulásáról, jelenlegi helyzetéről, kihívásairól, pozitív hatásairól a helységek életére nézve, jövőbeli perspektívákról.

A testvértelepülések megvitattak olyan kérdésköröket is, amelyek nagymértékben befolyásolják az európai közösség tagjainak életét, és amelyek szükségessé teszik a polgárok aktív szerepvállalását: a koronavírus okozta helyzet, a bevándorlásválság, a diszkrimináció különböző formáinak megnyilvánulásai (nemi, vallási, faji, etnikai stb.), szolidaritás háborús időkben.

A résztvevőknek lehetőségük nyílt megismerkedni egymás kulturális értékeivel is éneklés, tánc, főzés révén, így tudatosítva, hogy egy sokszínű európai közösség hosszú távú fenntartása érdekében nélkülözhetetlen a saját értékeik megőrzése. A fiatalabb generációk tagjai az egyenlőséget is taglalták, illetve az önkéntes szerepvállalásról is képet formáltak, hiszen a szervezők célja, hogy proaktív, felelősségteljes hozzáállásra sarkallják őket közösségeikben.

A háromnapos rendezvény zárónapján a testvértelepülések küldöttei együttműködési lehetőségekről ötleteltek, majd örömfőzésen mutathatták meg a rájuk jellemző gasztronómiai különlegességeket, amelyeket bárki megkóstolhatott.

A Hegyközszentmiklóson megszervezett találkozót a Partiumi Oktatásért Egyesület az Európai Unió Európa a Polgárokért Programjának támogatásával bonyolította le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában