Beszámoló

2023.06.20. 07:54

Tárlatot nyitottak a Szent László Napokon

Kultúrprogramot is szerveztek a Szent László Napok nulladik napjára, ugyanis, mint azt Zatykó Gyula főszervező elmondta, ezzel indítják a rendezvénysorozat kulturális részét. A Kapcsolódások című tárlatot vasárnap délután nyitották meg a nagyváradi várban.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Törő Enikő 

Németh László képzőművész és Pál Tünde pasztorálpszichológus közös kiállítását nyitották meg vasárnap délután a városi múzeumban (nagyváradi vár, B szárny, 1. emelet, folyosó), Kapcsolódások címmel. A tárlat tulajdonképpen bizonyos értelemben vett plakátok összessége, melyhez a szöveg-összeállítást Pál Tünde készítette, a grafikát pedig Németh László. Az úgynevezett ,,plakátok” egyébként Sepsiszentgyörgyön egy köztéren voltak kiállítva.

A megnyitón elsőként Zatykó Gyula köszöntötte az érdeklődőket. A kiállítással kapcsolatosan elmondta, hogy számára a családot és az univerzumot jelképezik a grafikák – nem véletlenül, hiszen ahogy a cím is mutatja, a kapcsolódásokat mutatja be. A kiállítást Kányádi Iréne művészettörténész méltatta, aki elmondta, hogy véleménye szerint ez a kiállítás leginkább Németh László nevéhez fűződik, ugyanis ő készítette a grafikákat. Elmondta, hogy tulajdonképpen az anyag a család hetére készült, s bár most nincs család hete, azért mégis a kapcsolódásról, kötődésről is szól ez a hét, ugyanis nemzetek kapcsolódnak egymással a Szent László Napokon. A kiállítás anyagáról szólva kifejtette, hogy ez egy olyan formavilág, mely Németh Lászlótól eddig ismeretlen volt, de pozitív csalódás számára, „a plakátszerűségével egyfajta autonóm műalkotásnak tekinthető” – tette hozzá. Bízik benne, hogy ugyanúgy megállnak az emberek a műalkotásokat nézve, ahogy Sepsiszentgyörgyön is tették, s elgondolkodnak a látottakon.

A megnyitó utolsó részeként Németh László vette át a szót. Kifejtette, hogy ez a kiállítás nemcsak a képzőművészeknek, hanem mindenkinek szól. A szöveghez készültek a grafikák, így egyfajta illusztrációként működnek, szimbolikus jelentésük volt – tette hozzá. 

A Szent László Napokról további részleteket megtalálhatnak a fesztivál honlapján (szentlaszlonapok.ro), illetve Facebook- és Instagram-oldalán.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában