Ünnepség

2023.06.26. 15:10

Tanévet zárt a Collegium Varadinum Szakkollégium

A Collegium Varadinum Szakkollégium tanévzáró ünnepségét tartották pénteken este Nagyváradon. Beszédek hangzottak el, díjakat adtak át és zenei pillanatok színesítették a gálát.

Ciucur Losonczi Antonius

Igei köszöntőjében Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hangsúlyozta: egész földi életünk tulajdonképpen különböző szakaszokból tevődik össze, a mostani alkalom pedig egy ilyennek a lezárását jelenti, mely számvetésre kell késztessen, hogy levonjuk a tanulságokat, hálaadással visszatekintve. Fontos ugyanakkor, hogy Istenre figyeljünk, aki talentumokat adott nekünk. Jézus egyik példabeszédéből tudjuk, hogy az életünkben minden Istentől származó ajándék, és ez felelősséget is jelent. Gyarapíthatjuk ezeket, de hűtlenül is bánhatunk velük. Ha azonban jól kamatoztatjuk a tőle kapott képességeinket, annak előbb vagy utóbb, de valamikor mindenképpen meglesznek az eredményei.

Dr. Pálfi József egyetemi tanár, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora két jókívánsággal és egy jótanáccsal szolgált az örök bölcsesség alapjának számító könyvből vett idézet alapján. „Merítsetek abból a forrásból, amely volt, van és mindenkor lesz. Éljetek vele, mert nektek lesz jobb, és ezáltal ti is jobbá teszitek a környezeteteket, bárhova is rendel az Isten” – üzente a fiataloknak. Dr. Nagy Mihály Zoltán történész, a Nagyváradi Egyetem adjunktusa négy fogalomról beszélt: az időről, a körülményről, a személyiségről és a karizmáról. Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház oktatási szakbizottságának alelnöke az új oktatási törvény részleteit ismertette, és azt kérte a diákoktól: ha rosszul döntöttek, azt is vallják be, és tegyenek szert elemzési készségre. A ballagók nevében Badon Dávid szakkollégista búcsúzott, majd Tőtős Áron, a Collegium Varadinum elnöke egyenként is bemutatta a szakkollégistákat.

 

A díjakat Tőtős Áron (a legjobb önkénteseknek, majd a Talentum-díjakat, valamint elismeréseket a ballagó szakkollégistáknak) és Debreczeni Edina (a legaktívabb sportolóknak) adták át. A gálát zenei pillanatok színesítették. Giacomo Meyerbeer: Nobles seigneurs, salut! – részlet A Hugenották című operából – Gábor Margit szakkollégista adta elő, zongorán kísérte Catona Ábel. Antonín Dvořák: Kdyz mne stara matka (Songs my mother taught me) – előadta: Molnár Célia szakkollégista, zongorán kísérte Catona Ábel. Georg Friedrich Händel: Verdi prati – előadta: Pácsi Árpád szakkollégista, zongorán kísérte Catona Ábel. Kodály Zoltán: Székelyfonó – A Csitári hegyek alatt – előadta Nagy Noémi szakkollégista, zongorán kísérte Catona Ábel. Kalotaszegi népdalcsokor – előadta: Dánél Kunigunda szakkollégista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában