Szelektív gyűjtés

2023.06.30. 13:56

Speciális konténerek ruhaneműknek

Ciucur Losonczi Antonius

A helyi tanácsülés június 29-i napirendi pontjai közt két olyan előterjesztés is szerepelt, melyeknek tárgya a textilhulladékok szelektív gyűjtése volt. A plénum által megszavazott határozati javaslatok szerint ennek érdekében a nagyváradi önkormányzat partnermegállapodásokat köt egy civil szervezettel és egy céggel, vagyis a Filantropia Egyesülettel és az Eurotex SH Kft.-vel. Jelenleg ugyanis azoknak, akik el akarják dobni a megunt vagy elhasznált ruhadarabjaikat, nincs más választásuk, minthogy a Thurzó Sándor vagy az Uzinelor utcai hulladékudvarokba vigyék ezeket, esetleg a háztartási szemetek mellé tegyék. A protokollumok értelmében azonban az említett két entitásnak egyenként 50 olyan helyszínt jelöltek ki a város területén, ahová olyan speciális konténereket tehetnek ki, melyekbe bedobhatóak lesznek ruhák és cipők. Ezek egyaránt megtalálhatóak a tömbháznegyedben és olyan részeken is, ahol magánházak vannak. 

Florin Birta polgármester elmondása szerint máris érkezett 25-25 igénylés lakótársulások és cégek részéről, és a lehető legrövidebb időn belül ki lesznek helyezve a konténerek. A Filantropia Egyesület a ruhaneműket azért hasznosítja újra, hogy ezzel támogassa a rászoruló szegény embereket, míg az Eurotex SH egy külön szelektív újrahasznosítási programot valósít meg a textilhulladékokkal. Ugyanakkor azt is érdemes még tudni, hogy a textilek szelektív gyűjtése nem kerül semmilyen pénzébe se a lakosoknak, se az önkormányzatnak. A ruhákat és a cipőket megjavítják, megvarrják, ha szükséges, és mások fogják majd használni ezeket, ha olyan állapotban vannak. És többről is van szó, mint csupán egy jó cselekedetről, hiszen ezáltal kevesebb hulladék kerül a szeméttelepre, magyarázta az elöljáró.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában