Előadás

2023.06.05. 16:17

Pünkösdi királyválasztás Hegyközcsatárban

Régi pünkösdi hagyományt elevenített fel a Hegyközcsatári Királykút néptánccsoport, a Pünkösdölő című előadásában, amelyet vasárnap mutattak be.

Tóth Zsigmond

Pünkösd a tavasz egyik legnagyobb ünnepe, a keresztény egyház születésnapja, – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. Számos népszokás, hagyomány fűződik e jeles naphoz. Ilyen a zöldágjárás, a májusfaállítás, a pünkösdi királynéjárás és a pünkösdi királyválasztás is. Ezen népszokásokat elevenítette meg gyermekdalok és gyermekjátékok segítségével a Hegyközcsatári Királykút néptánccsoport, a Pünkösdölő című előadásában. Előadásuk első helyszíne június 4-én, vasárnap délelőtt a hegyközcsatári református templomban, istentisztelet keretén belül volt. Majd ezt követően, a templomtéren folytatódott a hagyományt felelevenítő színes előadás. Bemutatkoztak az együttes citerásai, furulyásai, majd megválasztották a pünkösdi királynét és ügyességi verseny keretén belül a pünkösdi királyt is. A pünkösdi játékok győztesének hatalma egy évig tart, addig a többi legény engedelmességgel tartozik neki. 

 

A csoport vezetője Szereffi Ilona elmondta, hogy a hosszú felkészülés gyümölcse mára érett be, amelyről a jelenlévők is meggyőződhettek. A gyerekek nagy szorgalommal és jókedvvel jártak a próbákra. Hegyközcsatárban a vasárnapi pünkösdi királyválasztás ügyességi versenyén szoros volt a küzdelem és végül Mészáros Patrik került ki győztesnek, ő uralja egy évig ezt a megtisztelő tisztséget. A pünkösdi királynét a kislányok közül választották ki, idén Hegyközcsatár pünkösdi királynéja Bakk Hanna lett, aki kezében kosárral, benne rózsaszirmokkal, a többi lány kíséretében járta be a templomteret. 

Mészáros Patrik és Bakk Hanna

A Szereffi Ilona elmondta: június 11-én Siterben, a református templomba, június 18-án Tótteleken, a római katolikus templomba és június 25-én Biharpüspökiben, a református templomba visszik el az előadást. „Nagy szeretettel várunk minden hozzátartozót és hívet, hogy minél több emberrel osztozhassunk a régmúlt szépségeiben!” – mondta a tanárnő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában