Grafikai verseny

2023.06.25. 17:10

Publicritic: díjazták a legjobb pályaműveket

Harmadik alkalommal rendezte meg a Publicritic nemzetközi tervezőgrafikai versenyt a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszéke, partnerségben a Szent László Napok kulturális fesztivállal és a Non-common Design Stúdióval.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Szakács Dávid

A Publicritic nemzetközi tervezőgrafikai pályázat díjátadását és kiállításmegnyitóját a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) amfiteátrumban rendezték meg múlt kedden. A Művészet és pénz témában meghirdetett nemzetközi kritikai plakát- és GIF-pályázatra 597 vizuális kritika érkezett be 314 alkotótól 48 országból. A tavalyihoz képest sikerült megduplázni mind a pályaművek, mind pedig a pályázók számát. Olyan távoli tájakról is érkeztek alkotások, mint a Dél-afrikai Köztársaság, Kína, az Amerikai Egyesült Államok, Irán, Kuba, India vagy éppen Tajvan. A Publicritic pályázatra bárki jelentkezhetett állampolgárságtól függetlenül, aki betöltötte a 18. életévét, és hajlandóságot érzett a kritikai megfogalmazásra. Egy pályázó maximum hat munkával nevezhetett: hárommal a plakát, hárommal a GIF-kategóriában.

A megnyitó dr. Bökös Borbála, a PKE Bölcsészettudományi és Művészeti Kara dékánjának beszédével kezdődött, aki köszönetet mondott azoknak, akik támogatták az eseményt, illetve arra biztatta a fiatalokat, hogy műveikkel továbbra is irányítsák rá az emberek figyelmét a társadalom nagyobb problémáira. Ezt követték Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezőjének szavai, aki örömének adott hangot, hogy ezek az alkotások 48 országban megtekinthetők, ennyi helyen lehet találkozni a Szent László Napok logójával, amitől tulajdonképpen a kulturális fesztivál is nemzetközivé vált.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

A győzteseket egy nemzetközi zsűri választotta ki. A zsűrizés két külön kategóriában történt (poszter és GIF-szekció). A szavazó bizottság tagjai Balla Dóra Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Erőss István Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, Liu Martin, a Kína–Európa Nemzetközi Design és Kulturális Egyesület (CEIDA) főtitkára, Maior Enikő, a Partiumi Keresztény Egyetem rektorhelyettese, illetve Ted Efremoff vizuális művész, filmrendező, egyetemi docens voltak.

Az eredményhirdetésen a díjakat Zatykó Gyula és Tolnay István, a Pro Universitate Partium Alapítvány alelnöke adta át. A díjazottak a poszter kategóriában: 1. hely – Luis Veiga (Portugália), 2. hely – Piotr Depta-Klesta (Lengyelország), 3. hely – Bege Zoltán (PKE), közönségdíj – Kosztándi Kincső (PKE). A jutalomban részesültek a GIF-szekcióban: 1. hely – Tenczler Gergő (PKE), 2. hely – Benedek Orsolya, 3. hely – Czirjék Patricia–Beatrice (PKE), közönségdíj – Ferenczi Beáta (PKE). A pályázat nyertesei 1000 eurós jutalomban részesültek. Az alkotások megtekinthetők a www.publicritic.com honlapon, illetve az esemény Facebook- és Instagram-oldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában