Programajánló

2023.06.13. 17:52

Pénteken rajtol a Sounds of Oradea fesztivál

Amint arról már május elején is írtunk, s azóta többször is hírt adtunk, június 16–18. között immár második alkalommal rendezik meg Nagyváradon a tavaly sikerrel debütált nagyszabású Sounds of Oradea fesztivál, melynek vasárnapi sztármeghívottja José Cura világhírű argentin tenor lesz.

Forrás: SO Festival

Tóth Gábor

A fesztiválon összesen négy koncert lesz, ezek most főként a latin-amerikai (részben észak-amerikai) zenei műfajokat népszerűsítik, azon belül tradicionális, kortárs és klasszikus ízek egyaránt várhatók külön-külön és vegyesen. Jegyekért, információkért érdemes felkeresni az iabilet.ro internetes oldalt, a fesztivál világhálós felületeit (soundsoforadea.com, facebook.com/soundsoforadea) vagy az eseménysorozatot a helyi önkormányzattal közösen szervező, a Nagyvárad és térsége turizmusának népszerűsítéséért tevékenykedő Visit Oradea weboldalait (visitoradea.ro, facebook.com/visitoradea). Ugyanakkor a fesztiválon közreműködő nagyváradi filharmónia honlapjáról is elérhetők ugyanezek az információk: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea.

Fotó: Vigh László Miklós / Forrás: SOFestival


Az SO-fesztiválra korábban válthatók voltak bérletek is, de ezek még nagyjából május folyamán elfogytak, annak ellenére is, hogy a szervezők egyik koncert konkrét műsorát sem közölték előre. A még kapható jegyek árára ajánlott idejében felkészülni, 50–90 lej közötti a fekvésük, azonban szombaton lesz a nagyváradi római katolikus székesegyházban egy ingyenes koncert is. Írjuk a jelenleg ismert részleteket.
Június 16-án, pénteken 20 órakor a Szent László téren American Classics Nights címmel lesz koncert a kontinens északi felének klasszikus, szimfonikus, jazzhatású muzsikájával. A program mindössze annyit árul el, hogy várható a West Side Story musical zenéje és az Egy amerikai Párizsban. Ehhez tegyük hozzá a szerzőket is a rend kedvéért, Bernsteint és Gershwint, a többi majd a helyszínen kiderül. A filharmónia zenekara lesz színpadon, mely tehát a fesztivál miatti foglalkoztatottság okán értelemszerűen ezúttal is kihagyja hagyományos csütörtöki zárttéri szimfonikus koncertjét. Vezényel az izraeli Noam Zur, szólista Lorena Puican szoprán.
Június 17-én, 14 órakor a római katolikus székesegyházban a sorozat egyetlen ingyenes koncertje: Ariel Ramírez (1921–2010) dél-amerikai indián zenei elemeket is ötvöző ún. Kreol miséje (1964), továbbá más argentin szerzők művei is várhatók (Alberto Ginastera, Carlos Guastavino). Közreműködik a miseszerző fia vezette argentínai tradicionális zenét játszó hangszeres együttes, a Facundo Ramírez Group, fellép a nagyváradi filharmónia kórusa, vezényel az olasz Davide Dellistani, szólót énekel Reinaldo Droz venezuelai tenor. Szintén június 17-én, szombaton 20 órakor a színház termében zongoraestre kerül sor, de nem akármilyenre, a venezuelai Vanessa Perez és Kristhyan Benitez zongorakettőse az ígéretek szerint majd „lassú tűzön párol” (A fuego lento – ez a koncert címe) latin-amerikai muzsikára adaptált klasszikus zenét.
Június 18-án, vasárnap 20 órakor jön a csúcskoncert, a fesztiválzáró, José Curával a főszerepben, a Szent László téren. Cura énekes partnere egy prágai mezzoszoprán, Ester Pavlů lesz, vezényel David Giménez Carreras, muzsikál újfent a filharmónia zenekara. A műsorban olyan híres operák közkedvelt részletei várhatók, mint: Bizet Carmen, Verdi Aida, Mascagni Parasztbecsület, Leoncavallo Bajazzók – ígérik a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában