Turizmus

2023.06.01. 21:20

Óriásparkolót avattak Félixfürdőn

Félixfürdő bejáratánál 800 férőhelyes parkolót adtak használatba. A mintegy 9 millió lejes beruházás hét hónapig tartott.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

„Azok, akik tudják, hogy mi volt itt korábban, láthatják, hogy egy kis Svájcot teremtettünk egy olyan helyen, ahol korábban csak gyomnövények voltak” – mondta Cristian Laza Szentmárton polgármestere szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. A mintegy három hektáron elterülő parkoló telkéről éveken át pereskedés zajlott egy magáncég és a szentmártoni önkormányzat között. „Ez egy ádáz küzdelem volt, büntetőfeljelentésekkel és fenyegetésekkel, de csak még jobban mozgósított. Végül megnyertük a pereket, és el tudtuk kezdeni a beruházást” – mondta Laza. A Félixfürdő Nagyvárad felőli bejáratánál kialakított új parkolót úgy tervezték meg, hogy a turistáknak lehetőleg ne kelljen áthajtaniuk autóikkal az üdülőtelepen, hanem Félixfürdő bejáratánál hagyják járműveiket. A létesítményt meg lehet közelíteni a 76-os országút felől, rögtön a körforgalom után, valamint két bekötőútról.

A sorompórendszert és a parkolóórákat június 1-től helyezik üzembe. Az új parkolóban 45 percig ingyenes lesz a parkolás. „Akik sétálni, kávézni jönnek, vagy az üdülőhelyen valamilyen problémát akarnak elintézni, a parkolóban hagyhatják majd az autójukat. A bejáratnál a sorompó automatikusan kinyílik, kilépéskor pedig a rendszám leolvasása vagy a parkolójegy beolvasása után felemelkedik. Ha 45 percen belül vannak, a sorompó anélkül emelkedik fel, hogy a sofőrök fizetnének, mert ez az idő ingyenes” – magyarázta Cristian Laza. A 45 perces ingyenes parkolási időszak lejárta után a sofőröknek egy órára érvényes parkolási díjat kell fizetniük. Az új parkolóban egy órára 3 lejes, 5 órára vagy egész napra 15 lejes parkolási díjat kell fizetni, a 30 napos bérlet ára 250 lej. Mivel turisztikai övezetről van szó, a parkolásért hétvégenként is fizetni kell. A parkolási díjat készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni a megközelítési zónákban található parkolóautomatáknál. Az üdülőhelyen belül a szállodák és panziók parkolóin kívül 400 parkolóhely van, ezek számát idén nyáron további 500 hellyel akarja bővíteni a szentmártoni önkormányzat egy terület kisajátítása nyomán. Mivel ezek a parkolóhelyek az üdülőtelep belterületén vannak, ezért itt a parkolási díjak is magasabbak: egy órára 5 lej, három órára 14, egy napra 20 lej a parkolási díj. A nagyváradi parkolókhoz hasonlóan a fizetés előre történik kártyával vagy mobiltelefonnal. A parkolási díj meg nem fizetése esetén 75 lej a büntetés. A szentmártoni helyi tanács ősszel dönt arról, hogy a parkolási díjak Félixfürdőn csak a nyári szezonban vagy egész évben érvényben lesznek-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában