Beruházások

2023.06.10. 15:50

Nyertes pályázatok, bővülő alapinfrastruktúra Szalárd községben

Két nyertes pályázata van Szalárd községnek az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében, tudtuk meg Nagy Miklós polgármestertől.

Forrás: Forrás: Facebook

Pap István

A csatornázási projekt idén tavasszal lezárult. Ennek eredményeképpen a község utcáinak 90 százaléka rá van kötve immár a csatornahálózatra. Kivételt már csak azok az utcák és utcarészek képeznek, amelyek a pályázat leadása után épültek ki a községben. Az év végéig zajlanak ugyanakkor az ivóvíz-hálózat bővítésének a munkálatai és a víztisztító rendszer modernizálása. „Ez abból áll, hogy három új kutat fúrtunk a meglévő egy mellé, mivel bővült a szolgáltatás. Persze több-kevesebb sikerrel, mert a mai világban az önrészeket nehéz előteremteni, ennek ellenére év végéig szeretnénk ezeket a munkálatokat is befejezni. Ez azt jelenti, hogy az ivóvíz-hálózat bővítését és a víztisztító rendszer modernizálását követően Szalárd, Szentimre és Jákóhodos minden utcáján lesz víz” – fogalmazott az elöljáró. Kivételt képeznek azok a területek, házak, utcák, amelyeket a pályázat leadása után építettek/alakítottak ki, de az önkormányzat már ezekre is benyújtott egy infrastrukturális pályázatot, tette hozzá.

A polgármester a továbbiakban kiemelte, hogy Szalárd határában egy öthektáros területen lakóparkot építenek. A területet úgy alakítják ki, hogy lesznek rajta olyan területek, amelyeken tömbházak épülnek, de lesznek házhelyek is, ahol kertes házakat lehet majd emelni. Továbbá lesz hely bevásárlóközpontnak, bölcsődének és egyéb fontos szolgáltatásoknak. Nagy Miklós elmondta: az önkormányzat finanszírozást nyert a fejlesztési minisztériumtól arra, hogy az új lakóparkban bölcsőde épüljön, és szinte egyszerre fog elkezdődni a tömbházak és a bölcsőde építése. A polgármester a továbbiakban jelezte, hogy az önkormányzatnak van egy nyertes pályázata az Anghel Saligny-programban, melynek keretében hét kilométernyi utcát aszfaltoznak le Szalárdon, ott, ahol már be van fejezve a víz-, gáz- és a csatornahálózat-bővítési munkálat. Ez a projekt jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van, jelezte.

Gázszolgáltatás

Jelenleg csak Szalárd központi részén van gázszolgáltatás, de hamarosan ez is változni fog. „Azt szeretnénk, hogy egész Szalárdon legyen gázszolgáltatás, illetve Jákóhodoson és Hegyközszentimrén is, hogy ezzel is biztosítsunk egy alternatívát a lakosoknak ebben a nehéz időszakban, amikor a fahiány és a fosszilis energia hiánya miatt egyre nehezebb megoldani a téli tüzelést” – mondta Nagy Miklós, aki a továbbiakban kiemelte: az önkormányzat a hálózat kiépítésével csak lehetőséget teremt az arra való csatlakozásra, de ez nem lesz kötelező senki számára. Elárulta, hogy ezt a projektet is a fejlesztési minisztérium Anghel Saligny-programjához nyújtották be. „A projekt túljutott az első fázison, vagyis minden olyan technikai feltételnek eleget tettünk, amit kért a pályázat. Meglátjuk, hogy hova tudunk jutni” – jegyezte meg a polgármester. Elmondta, hogy nagy erőfeszítést jelent az önkormányzat számára a projektek kidolgozása és az önrészek előteremtése. „A lakosok közül sokan nem tudják, hogy ahhoz, hogy egy pályázatot be lehessen adni, az több mint egy milliárdba kerül, a hatástanulmány, a tervek és az engedélyek mind pénzbe kerülnek. A pályázat leadása után 50–50 százalék az esély arra, hogy megnyerjük-e vagy sem” – fogalmazott. Végezetül hangsúlyozta, hogy Szalárd fejlesztése nem egy ember, a polgármester érdeme, hanem csapatmunka eredménye. „Ha nem lenne egy igazi csapat helyi szinten, beleértve az önkormányzat munkatársait és a képviselő-testületet, akkor nem sikerülne. Mi annak örülünk, hogy úgy tudunk tervezni, hogy az egyház, az önkormányzat és az iskola együtt dolgozik, együtt sírunk és együtt nevetünk” – zárta szavait az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában