Bábel csendje

2023.06.12. 16:36

Nemzetközi költészeti találkozó volt Váradon

Bábel csendje címmel nemzetközi költészeti találkozót szerveztek június 9-én, délután a Nagyváradi Állami Egyetem könyvtárában közép-európai költők részvételével.

P. Nagy Noémi

A péntek délutáni költészeti találkozó lényegében egy többállomásos estsorozat része volt. A hat költő június 7-én a budapesti Országos Idegennyelvű Könyvtárban tartott költészeti estet, míg a következő állomás június 12-én, Veszprémben lesz. A váradi rendezvény a Magyar Írószövetség és a váradi egyetem közös szervezésében jött létre. Az est házigazdája Gheorghe Vidican váradi költő volt, vendégei pedig Peter Gehrisch és Traian Pop Traian Németországból, Jan Rychner Lengyelországból, Mandics György és Szergej Pantsirev Magyarországról. Gheorghe Vidican a köszöntéseket követően a elmesélte, honnan származik a költészeti találkozó megszervezésének az ötlete. Kiemelte, hogy a résztvevők baráti kapcsolata tette lehetővé, hogy önerőből vigyék el és ismertessék különböző helyszíneken a verseiket, hogy a közönség jobban megismerje a költőket, és hogy a verseket több nyelven is hallják megszólalni. A továbbiakban Mandics György József Attila-díjas, Herczeg Ferenc-díjas költő, író, fordító, nyelvész vette át a szót, aki a rendezvénysorozat címével kapcsolatban elmondta, hogy mindegyik résztvevő költő azt szeretné, ha nem a Bábel tornyánál levő zűrzavar uralkodna, hanem az azt megelőző állapot valósulna meg, és mind azt szeretnék, hogy legyen csend és béke. A továbbiakban Mandics György ismertette a költők életútját és költészetét, majd a résztvevők felolvasták saját verseiket az anyanyelvükön. Ezt követően ezek a versek román nyelven is elhangzottak, melyek legnagyobb részét Mandics György fordította román és magyar nyelvre is. Az esten zenei betétekkel közreműködött Alexandrina és Florian Chelu Madeva, Paul Silaghi és Carmen Vasile.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában