Túl az óperencián...

2023.06.26. 16:19

Mesezenék hangszerbemutatóval a várban

A debreceni Trio Consort Túl az óperencián... című előadására, mesékkel átszőtt zenei utazására került sor június 24-én, szombaton 16 órakor a nagyváradi vár belső udvarában, a 11. Szent László Napok keretében.

Tóth Gábor

Sajnos igen kevesen kísérték figyelemmel a kiváló debreceni hangszeres trió gyermekeknek szóló szombat délutáni műsorát a vár fejedelmi udvarában felállított nagyszínpad előtt, de az interakció így sem maradt el, s a maroknyi összegyűlt fiatal célközönség kis csoportja igen lelkes volt. Simon Mária (hegedű), Versánszky Ildikó (hegedű) és Dorcsin Attila (harsona, kürt, trombita) hármasa olyan muzsikákból válogatott, amiket átörökölve a szülőktől szerencsére még a mai gyermekek többsége is jól ismer. Javarészt a magyar rajzfilmirodalom klasszikus kincsestárának zenéiből hallhattunk részleteket, Magyar népmesék, Mátyás király meséi, Vizipók-csodapók, Vuk, Mézga család, köztük megszólaltak hagyományos játékos dalok – Nád a házam teteje, Aki nem lép egyszerre –, de a nemzetközi mesefilmzenei repertoár is hangot kapott, Aladin, Óz (Szivárványdal), Hófehérke (törpék dala: Hej-hó), Macskarisztokraták.

Szűk egyórányi lehetett csak ez a műsor, hiszen egyik esemény követte a másikat a Szent László Napok sűrű rendezvénysorozatában. Az előadók a már említett interakció keretében játékos hangszerbemutatót-ismertetőt is tartottak a kis közönségnek, a gyermekek megtudhatták többek között, hogy a hegedű testalkata éppen olyan, akár az emberé, vagy hogy a rézfúvós hangszerek némelyike milyen különleges effektusokra is képes hagyományos megszólalása mellett. A debreceniek nívós és lelkes kis koncertje egyben értékes felhívás is volt a gyermekek számára a hangszerjáték népszerűsítésére, hiszen ez a muzsikálás játékkal nevelheti, formálhatja idejében a kicsik lelkét, értékrendjét a különbségtételre szép és giccs között, de fejleszti a memóriát, koncentrálást, edzi a kitartást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában