Hálaadás

2023.06.06. 17:10

Megújult a pelbárthidai református templom

Hálaadó istentiszteletet tartottak Pelbárthidán az Árpád-kori református templom felújításának befejezése alkalmából június 4-én, vasárnap. Igét hirdetett Dénes István Lukács egyházkerületi főjegyző.

Fotó: Piski Attila

Ciucur Losonczi Antonius

Ghitea-Szabó József-Levente pelbárthidai református lelkipásztor portálunknak arról számolt be, hogy a szakszerű munkavégzés érdekében a gyülekezet 2009-ben kezdte a restauráláshoz szükséges dokumentáció elkészítését, melyet 2010-ben az úgynevezett falkutatás követett. Aztán hosszabb szünet után 2014-ben a román állam támogatásának köszönhetően sikerült felújítani a templom 1888-ban épített tornyát, de a műemlék restaurálása még váratott magára. Néhány éve a Királyhágómelléki Református Egyházkerület és Emődi Tamás építészmérnök közreműködésének is köszönhetően a magyar kormány Rómer Flóris-tervében helyet kapott a pelbárthidai templom is. A Teleki László Alapítvány közvetítésével és támogatásával pedig 2020-ban megkezdődött a falak megtisztítása. Ezt követte 2021-ben az épület szerkezetének megerősítése, a tetőzet gerendázatának és a héjazatnak a teljes felújítása, kézzel faragott zsindellyel történő befedése. A tetőzet elkészítése után következett a belső tér „lakhatóvá” tétele. Ez magába foglalta a kazettás mennyezet építését, az elektromos hálózat korszerűsítését, a padlózat kialakítását, a falak vakolását, eredeti ablakok és bejáratok helyreállítását. Külön fontosnak tartotta a tiszteletes, hogy lehetőségeikhez mérten, a hiteles forrásokra támaszkodva visszaállítsák az eredeti ablakokat és bejáratokat, illetve befalazzák a már késői átépítések utáni ablakokat. Ugyanakkor a belső munkálatok végeztével immár látható a szentély keleti falából kiugró oltárfülke, a szentélyben lévő szentségtartó és jelzés szintjén sikerült a diadalívet is megmutatni. Természetesen az épület elektromos hálózatát is újraterveztették és teljesen új villanyhálózat- és villámhárító rendszert telepítettek.

Fotó: Piski Attila

A templom bútorzata is teljesen új (erre költötték a román államtól kapott 80 ezer lejt), illetve felújították az úrasztalát, az 1928-ban adományozott Mózes-széket és a szószék koronáját. Az úrasztala restaurálása közben megtalálták a régi bútorzat eredeti színét (fehér türkizkékkel). Különösen büszkék a szószékre, melyet Sípos Béla fafaragó készített. A régi elrendezéshez képest jelentős változás a szószéknek a déli bejárattal és az ablakokkal szemben az északi falon való elhelyezése. A bútorzat elkészítése után következett a fűtésrendszer megvalósítása önerőből, 70 ezer lejből, ezt a padok alá helyezett kvarchősugárzókkal oldották meg. Idén tavasszal pedig a gyülekezeti tagok önkéntes munkájával két szakaszban a templom körüli teret is parkosították.

Fotó: Piski Attila

„Sokan vettek részt a munkában. Köszönet illeti az egyházkerület illetékes dolgozóit, akik mindent megtettek a siker érdekében. Tisztelet és köszönet a kivitelezőknek, akik sok esetben anyagi biztosíték nélkül is becsülettel és szakértelemmel végezték a munkát. Jó és biztató volt átélni azt is, amikor a környékbeli gazdák, vagy gyülekezeti tagok önkéntesen segédkeztek a munkálatok egy-egy szakaszában: jöttek személyesen akár éjszaka is a zsindelyt lerakodni; vagy más alkalommal ingyen rendelkezésre bocsátották munkagépieket, hogy így is segítsék a felújítást. Hálásak vagyunk a segítőknek és közreműködőknek, de leginkább Teremtő Istenünknek, és olyan közösség megmaradásáért imádkozunk, mely ismeri múltját, büszke őseire és a teremtő-megtartó Istenről tesz bizonyságot még legalább kilencszáz éve minden nap, egészen az idők végezetéig. Köszönjük a Teleki László Alapítványnak a támogatást, Emődi Tamásnak a lelkiismeretes munkát, Kállai Szabolcsnak, Tóth Józsefnek, Labancz Józsefnek, Csapó Ferencnek, Sajtos Sándornak a szakszerű kivitelezést, a Paptamási Polgármesteri Hivatalnak a támogató együttműködést és minden közreműködőnek a segítséget! Istené minden dicsőség!” – hangsúlyozta a lelkipásztor.

A vasárnapi hálaadó istentiszteleten Dénes István Lukács püspökhelyettes hirdette az igét, aki a „hús-vér templom” képével a hétköznapokban is megélt krisztusi magatartás fontosságát hangsúlyozta. A hála közösséget teremt Istennel és egymással egyaránt – fogalmazott. Az igehirdetés után Ghitea-Szabó József-Levente a felújítás gyülekezeti szempontjait emelte ki.

A Teleki László Alapítvány 674.313 lejjel támogatta a beruházást, az ünnepségen Rédai Beáta képviselte a szervezetet és egy tűzzománc képpel ajándékozta meg a gyülekezetet. Emődi Tamás a település és a templom történetét vázolta fel, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke köszöntötte és buzdította további közös szolgálatokra az egybegyűlteket. Matyi Miklós paptamási polgármester Isten iránti hálával hangsúlyozta, mennyire fontos a kicsiny települések nagy hite, mely a lehetetlent is lehetővé teheti. Az eseményt a hagyományőrző kurucok és huszárok jelenléte, Meleg Attila előadóművész irodalmi összeállítása, illetve Fórián Andrea költő és Thurzó Sándor-József brácsaművész előadása koronázta meg. A szomszédos gyülekezetek áldáskívánása zárta az ünnepi alkalmat.

Fotó: Piski Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában