Sok sikert!

2023.06.26. 07:55

Ma kezdődött az érettségi

Illusztráció

BN-összeállítás

A román nyelv és irodalom vizsgával ma kezdődik az érettségi június-júliusi szakasza. Bihar megyében 3537 diák iratkozott fel az idei érettségi nyári szessziójára, közülük 3144 idén fejezte be középiskolai tanulmányait, 393 személy pedig korábbi évfolyamok végzettje. Az idei érettségire való iratkozás május 29.–június 16. között zajlott. Mivel a tanügyi sztrájk miatt elmaradtak az idei érettségi szóbeli vizsgái, a nyelvi és digitális kompetenciákat ellenőrző felméréseken szerzett jegyek helyett az ezen tantárgyak középiskolai átlagát fogadták el a sürgősségi rendelet értelmében. Az említett jegyek megfeleltetése június 12–21. között zajlott.

Az érettségi írásbeli szakaszát Bihar megyében 13 vizsgaközpontban szervezik meg: Partenie Cosma Gazdasági Gimnázium, Emanuil Gojdu Főgimnázium, Mihai Eminescu Főgimnázium, Onisifor Ghibu Főgimnázium, Traian Vuia Műszaki Líceum, Lucian Blaga Elméleti Líceum, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum (Nagyvárad), Petőfi Sándor Elméleti Líceum (Székelyhíd), Unirea Technológiai Líceum (Vaskohsziklás), Horváth János Elméleti Líceum (Margitta), Alexandru Roman Technológiai Líceum (Élesd), Teodor Neș Főgimnázium (Nagyszalonta), Samuil Vulcan Főgimnázium (Belényes). A dolgozatokat három, Nagyváradon kialakított központban javítják: a Constantin Brâncuși Technológiai Líceumban, a Nagyváradi Művészeti Líceumban és az Oltea Doamna Általános Iskolában.

Az érettségi kedden a szaknak megfelelő kötelező, szerdán a választott tantárggyal folytatódik, csütörtökön pedig az anyanyelv és annak irodalma vizsgával zárul. Tizenhárom vizsgázó az esélyegyenlőség jegyében a szabályozásnak megfelelő, különleges körülmények között fog számot adni tudásáról. Az eredményeket július 3-án teszik közzé, legkésőbb 12 óráig, óvásokat benyújtani aznap 12–18 óra között lehet. Az óvások július 4–6. közötti elbírálását követően a végleges eredményeket július 7-én közlik, az utóbbi évek gyakorlatának megfelelően anonim módon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában