Beruházás

2023.06.22. 08:06

Liciten a napelemes park építése

Illusztráció

Pap István

Biharpüspökiben akar napelemparkot létesíteni a nagyváradi önkormányzat. A beruházás közbeszerzési eljárását meghirdették az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SICAP) és a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal honlapján is. A hirdetmény egységes kódja 4230487/2023/29, a beruházás értéke 70.093.263 lej áfa nélkül. A pályázatok benyújtásának határideje július 21. További információk a www.e-licitatie.ro honlapon.

A Biharpüspöki (Matei Corvin) úton 15.168 elemből álló napkollektor-parkot akarnak létesíteni, amely zöld energiát fog termelni, amivel középületek energiaellátását biztosítják majd. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleménye szerint ez premiernek számít Romániában, ugyanis eddig csak a váradi és a brassói önkormányzatnak volt ilyen kezdeményezése. A tervek szerint a Biharpüspöki és a Szántói út között, a város tulajdonában lévő területen telepítik majd a napelemparkot. Az erőművet az Országos Energiahálózathoz fogják csatlakoztatni, ezzel hozzájárulnak a megújuló forrásokból származó villamosenergia-termelés növeléséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának a csökkentéséhez. A fotovoltaikus erőmű 15.168 darab napelemmel lesz felszerelve, amelyek egyenként minimum 670 Wp teljesítményűek. Az elemeket speciális fém tartószerkezetekre helyezik rá. A napelempark által megtermelt energiával látják majd el a rogériuszi piacot, az Antonio Alexe Sportcsarnokot, a Partenie Cosma Gazdasági Líceumot, a Bihorul Sportiskolát, a szociális étkezdét és az új sportcsarnokot. A projekt megvalósítása után csökkenni fog a hagyományos forrásokból származó villamosenergia-fogyasztás, akárcsak az üvegházhatású gázok (CO2) kibocsátása, ugyanakkor kevesebb lesz a nagyváradi közintézmények villamosenergia-költsége is. A projekteket európai alapokból finanszírozzák, a váradi polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektek menedzsment-igazgatósága révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában