Átalakítás

2023.06.07. 15:22

Lezárult a közvita a Szacsvay-iskola területrendezése ügyében

A nagyváradi Szacsvay-iskola központi épületéhez tartozó udvar egy részét leválasztják a tanintézményről, hogy az ottani Szent László kápolnánál közteret alakítsanak ki. A telekrészért cserébe az önkormányzat új épületet építtet, és kialakít egy sportpályát is az iskola számára.

Pap István

A közvita május 26-án zárult le arról a területrendezési és ingatlanfejlesztési tervről, mely a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló/Eminescu és Úri/Roman Ciorogariu utca által közrezárt telkére vonatkozik. A nagyváradi önkormányzat által kidolgozott részletes városrendezési terv szerint új sporttermet építenek és kialakítanak egy sportpályát is az iskola számára. Mindezt azért a telekrészért cserébe, amelynek használati jogát a polgármesteri hivatal átveszi a tanintézménytől, hogy egy kis közteret alakítsanak ki ott, ahol jelenleg a külvilág elől elzárt Szent László kápolna van.

Az Úri utca 41. szám alatti házakat lebontják. Az így szabaddá váló területet hasznosítani akarják oly módon is, hogy a Szentpétery és az Úri utca által keresztezett telekrészre tendert ír ki az önkormányzat egy többfunkciós (irodaház plusz lakóház) épület felépítésére. Ennek az ingatlannak a tulajdonjogáról, illetve használati jogáról később fognak rendelkezni. A beruházás megvalósítása érdekében először bontásokra lesz szükség: ledózerolják az Úri utca és a Szentpétery/Nicolae Iorga utca kereszteződésében lévő egyszintes ingatlant, valamint az iskola Szentpétery utca felőli kerítését. A Szent László kápolna külső részét felújítják, ez az épület lesz a leendő tér központi eleme. A közvita idején nem érkeztek javaslatok a polgároktól a tervre, úgyhogy az eredeti elképzelést fogják megvalósítani, közölte lapunkkal Mirela Macra, a polgármesteri hivatal sajtóosztályának a munkatársa, hozzátéve, hogy a tervezetről a helyi tanács fog szavazni.

 

Három etapban

A beruházás költségei egyelőre még hozzávetőlegesen sem ismertek, ezt majd a megvalósíthatósági tanulmány fogja rögzíteni. Mostanáig csak az tűnik biztosnak, hogy a munkálatokat a fejlesztési minisztérium fogja finanszírozni az Országos Befektetési Vállalaton (CNI) keresztül. Cseke Attila fejlesztési miniszter 2021-ben nyilatkozta azt, hogy a telek egy részén emelnek egy épületet az iskola számára, mely magába foglal egy száz férőhelyes étkezdét, öltözőket, tantermeket, tornatermet, laboratóriumokat, illetve egy szabadtéri sportpályát is kialakítanak a tanintézmény számára. A beruházás három szakaszban fog megvalósulni: első körben az Úri utcai házakat és az iskola udvarán lévő melléképületet fogják lebontani, és ugyanebben a szakaszban épül meg az új iskolaépület, melynek homlokzati része az Úri utcára fog nézni. Az iskola jelenlegi sporttermét manzárdosítják, és a két említett épület között egy sportpályát alakítanak ki. Az iskola területét kerítéssel választják majd el a telek többi részétől és a kerítés mellé sövényt is telepítenek. A beruházás második szakaszában alakítják ki a közteret a Szent László kápolna közvetlen környékén. Felújítják a templom homlokzatát, lebontják azt a rácsot, mely a kápolnát az iskola sportpályájától elválasztja, mint ahogy lebontják a tanintézmény jelenlegi, Szentpétery utcai kerítését is, az ugyanabban az utcában lévő trafóházat pedig a föld alá költöztetik. És végül a harmadik etapban épülne meg a multifunkcionális ingatlan. A részletes városrendezési terv kimondja, hogy tilos fákat kivágni a beruházás során, kivételt képez az, ha egyes fák akadályoznák annak megvalósítását.

 

Neogótikus kápolna

A Szent László kápolnát és a Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékházat Winkler József püspök kezdeményezésére 1900-ban építtette a Szent László Egyesület Sztarill Ferenc tervei alapján. A szociális intézmény eklektikus, míg a kápolna neogótikus stílusjegyeket hordoz. 1948-ban államosították a teljes ottani ingatlanállományt. A rendszerváltás után a katolikus egyház kezdeményezte az ingatlanok visszaszolgáltatását, de a nyilvánvaló tények ellenére – hogy egykori katolikus ingatlanokról van szó, melyeket a kommunista rendszerben államosítottak – a román jogszolgáltató intézmények jogerősen a katolikus püspökség ellen ítéltek, így a jelenleg a Szacsvay Imre Általános Iskolának helyet adó épület, a kápolna az ezekhez tartozó telekkel együtt a váradi helyi önkormányzat tulajdona lett. Böcskei László nagyváradi római katolikus megyés püspök jelezte az önkormányzatnak, hogy az egyház szeretné felújítani a kápolnát, és ehhez szükség van az ingatlan jogi helyzetének a rendezésére. A püspökség tavaly 49 évre ingyenes használatba kapta az önkormányzattól a kápolnát. A használatba vétellel együtt az egyház vállalta, biztosítani fogja azt, hogy az épület látogatható lehessen.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában