Főhajtás

2023.06.19. 19:16

Koszorúzással tisztelegtek Szent László nagysága előtt

Tizenegyedik alkalommal szervezik meg Nagyváradon a Szent László Napokat, tizenegyedik alkalommal koszorúzták meg a római katolikus püspöki palota kertjében álló Szent László-szobrot az eseménysorozat szimbolikus kezdéseként.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A hétfő délutáni koszorúzáson Moldován Gellért Lajos , az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) nagyváradi elnöke mondott beszédet, emlékeztetve arra, hogy Szent László király alapította a várost és a váradi püspökséget, rendet és fegyelmet teremtett a Kárpát-medencében és a környező országokban is.

Fotó: Alexandru Nițescu

A szónok felhívta a figyelmet arra, hogy a Szent László-szobor valamikor a város róla elnevezett főterén állt, és csak a trianoni döntés után, 1923-ban került jelenlegi helyére. „Szent László király minden nap megvívja harcát a magyar nép élén” – folytatta a szónok, elmesélve egy kevéssé ismert történetet is. Elhangzott, hogy a szobrot 1986-ban el akarták távolítani a bazilika elől, mert akkor látogatott Nicolae Ceaușescu diktátor Nagyváradra, és a programban szerepelt egy látogatás az egykori püspöki palotában berendezett állami múzeumba is. Emiatt a Securitate valamelyik vezetője felkereste Dászkál István prépostot, aki akkor egyházi kormányzói minőségben vezette a helyi katolikus egyházat, és mondta neki, hogy le kell bontani a szobrot. Az egyházi elöljáró azt válaszolta, hogy „önöknél a hatalom, bármit tehetnek, össze is törhetik, leszedhetik, de mi nem tesszük meg. De önök megtehetik, hogy a múzeum hátsó bejáratát rendezzék át úgy, hogy az legyen a főbejárat, és ott vigyék be az államvezetőt. És ez meg is történt, és így megmaradt a szobor” – idézte fel az akkori történéseket Moldován Gellért Lajos. Végül hangsúlyozta, hogy a Szent László Napok a város, a megye és a régió magyarságának ünnepe, amely hazavonzza azokat is, akik idegenbe szakadtak. „Nem véletlenül kapta az idei Szent László Napok A nagy találkozás mottót” – hangsúlyozta.

Ezután zajlott le a koszorúzás, melyen részt vett Zatykó Gyula főszervező mellett Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint Pákozdi József és Ábel Attila alpolgármesterek, illetve Kovács Dávid Attila képviselő, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) alelnöke, Csomortányi István, Ilie Bolojan Bihar megyei tanácselnök tanácsadója, Nagy József Barna, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) régióelnöke, és Moldován Gellért Lajos, az EMSZ nagyváradi elnöke, továbbá jelen volt még Nemes Csaba, a Nemzeti Kulturális Alap főigazgatójának főtanácsadója. A koszorúzás után a jelenlevők elénekelték a Himnuszt.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában