Pünkösdvasárnap

2023.06.08. 13:56

Konfirmandustalálkozó Hegyközcsatárban

A huszonöt, ötven, hatvan és hetven éve konfirmáltak találkoztak pünkösdvasárnap délelőtt a hegyközcsatári református templomban.

BN-összeállítás

Hármas ünnep helyszíne volt a hegyközcsatári református templom: pünkösd ünneplése mellett ekkor éltek először az úrvacsora sákramentumával az idén konfirmált fiatalok, illetve jubileumi találkozóra is sor került azokkal, akik 25, 50, 60 és 70 éve tettek először vallást hitükről.

Miklós Csaba Péter lelkipásztor a Szentlélek eljöveteléről és az ősegyház megalakulásáról szólt az egybegyűlteknek, ugyanakkor igemagyarázatában a konfirmáció fontosságát hangsúlyozta.

Az úrvacsoravételt a frissen konfirmáltak kezdték, majd névsorolvasás következett, és a 25, 50, 60, 70 éve konfirmáltak állhattak az úrasztala köré, hogy a szent jegyekkel ünnepélyesen is megpecsételjék Jézushoz való tartozásukat.

Az idén jubiláló konfirmandusok több évtizeddel ezelőtt ünnepi ruhában, jól felkészülve, de izgatottan tettek bizonyságot hitükről. Most ugyanez az izgalom érződött, illetve a találkozás öröme, hiszen ki helyből, ki távolabbról érkezett az ünnepségre, hogy felidézze emlékeit, azt, amikor közösen énekelték: „Vallást tettünk szent hitünkről…”. Voltak, akik már nem lehettek jelen, ki betegség, ki pedig idős kora és a távolság miatt, de olyanok is voltak, akik már nem lehettek közöttük, mert a Teremtő magához szólította őket. Ezen társaik és egykori lelkipásztoraik tiszteletére egyperces néma csenddel és a templom harangjainak összecsendülésével emlékeztek.

 

Mindenki egy emléklapot kapott, amelyet az egyházközség főgondnoka, Tóth Zsigmond nyújtott át ünnepi beszéd kíséretében, melyben Pál apostolnak a Rómabeliekhez írt levél 12, 15–18. verseit idézte: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal. Egymással egyetértésben legyetek, ne legyetek nagyratörők, hanem az alázatosakhoz tartsátok magatokat. Ne legyetek bölcsek önmagatok szerint. Ne fizessetek senkinek rosszal a rosszért. Arra legyen gondotok, ami minden ember szemében jó. Ha lehetséges, amennyire tőletek telik, éljetek minden emberrel békességben.”

A gyülekezet gondnoka, Bíró Ferenc egy szál fehér rózsát nyújtott át a jubilálóknak és a frissen konfirmáltaknak ünnepi köszöntő keretében. Az együttlétet a Hegyközcsatári Keresztyén Ifjak hálaadó és dicsőítő énekszolgálata tette még színesebbé. Az istentisztelet után a gyülekezet presbitériuma nevében a lelkipásztor szeretetvendégségre hívta a jubilánsokat és minden jelenlévőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában