Istentisztelet

2023.06.21. 17:46

Hálát adtak a hegyközcsatári templom felújításáért

Hálaadó istentisztelet zajlott az elmúlt vasárnap Hegyközcsatárban annak okán, hogy külsőleg és belsőleg is megújult a 13. században épült református templom.

BN-összeállítás

A presbitérium és a gyülekezet már több éve elhatározta, hogy szükségessé vált az Árpád-kori templom teljeskörű felújítása, beleértve az orgonát és a bútorzatot is. Tíz éve kezdődtek el az előkészületek (ásatások, feltárások, dokumentációk elkészítése), hogy amint alkalom adódik rá, pályázni lehessen a beruházásra. A magyar kormány és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) segítségével, valamint a román kormány vallásügyi államtitkárságától, a Hegyközcsatári Polgármesteri Hivataltól, a Bihar Megyei Tanácstól kapott támogatással, a gyülekezeti tagok kitartó imádságával, áldozatos munkájával és adományaival sikerült ezt megvalósítani.

 

A vasárnap délutáni hálaadó istentiszteleten Bogdán Szabolcs János, a KREK püspöke hirdette Isten igéjét. Prédikációjában felidézte Sámuel történetét, aki emlékkövet állított annak bizonyságára, hogy Isten megsegítette a népét. Ilyen emlékeztető számunkra a templom és az orgona, Isten örökkévaló kegyelmére figyelmeztet, ezért fontos gondozni és megőrizni mindazt, amit őseink ránk hagytak – hangsúlyozta a püspök.

A megjelenteket a házigazda lelkipásztor, Miklós Csaba köszöntötte, majd a magyar kormány részéről dr. Fürjes Zoltán helyettes államtitkár szólt a jelenlévőkhöz. A 167. dicséretet idézve hangsúlyozta: sziklára építenek, ezért támogatják egyházainkat és a családokat. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke ünnepi köszöntőjében az őszinte hálaadásról beszélt. „A hálaadásról nagyon sok mindent hallottunk és magunk is elgondolkodhatunk rajta. Miért lehetünk hálásak, akár a saját életünkben is, nemcsak egy közösségében? Általában azt szoktuk mondani, hogy hálásak vagyunk a családunkért, a közösségünkért, és azon belül különböző értékekért. De talán a legfontosabb dolog, hogy hálásak lehetünk a hűségért, a kitartásért, a kitartó együtt dolgozásért, a munkáért!” – jelentette ki.

 

Bíró Ferenc Sándor, Hegyközcsatár község polgármestere fontosnak nevezte, hogy a község templomai megmaradjanak és a közösséget szolgálják. Úgy ítélte meg, hogy az önkormányzat és a történelmi egyházak együttműködése harmonikus. Tóth Zsigmond Béla főgondnok kiemelte: „Felemelő pillanatoknak lehetünk ma részesei, hiszen egy gyülekezet talán száz évben egyszer jut olyan anyagi lehetőségekhez, mint amilyenhez most mi. Olyasmi valósulhatott meg, amire még a legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna. Amikor Európában templomokat zárnak be, mi itt, a Partiumban, Erdélyben kegyelmi időket élünk, templomaink sorra újulnak meg, óvodák, iskolák épülnek. Ezért nekünk is meg kell tennünk mindent, mert ha meghátrálunk, az egyetemes egyház lesz szegényebb. Ahol Isten nevét magasztalják, ott élet van!” – fogalmazott.

 

Ezután Emődi Tamás egyházkerületi műszaki előadó szólt a templom felújításának jelentőségéről, a munkafázisokról, majd a környékről érkezett református lelkipásztorok igei köszöntései hangzottak el. A felújított orgonát Márkus Zoltán nagyvárad-réti kántor, a Bihari Református Egyházmegye zenei előadója szólaltatta meg Bach muzsikájával. A hegyközcsatári gyülekezet ifjúsági csoportja zenés-verses ünnepi műsorral szolgált. Végezetül a gyülekezetre Dénes István Lukács főjegyző kérte Isten áldását. Megtisztelte jelenlétével az ünnepi hálaadó istentiszteletet a magyar kormány kolozsvári főkonzulátusának konzulja, dr. Simon István Előd, illetve az ünnepségen jelen volt az Erdélyi Magyar Szövetség ügyvezető elnöke, Csomortányi István is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában