SZLN

2023.06.26. 18:13

Fotókiállítás: Meghívó Debrecenbe

A Szent László Napok keretében mutatták be Debrecen várost Máthé András fotóművész képein keresztül.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Pap István

A tárlatot szombaton délben nyitották meg a váradi vár E épületében, ahol a házigazda, Tóth István fotóművész köszöntötte az egybegyűlteket, hangsúlyozva egymás megismerésének a fontosságát a két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen tekintetében. A képeket Bódor Edit, a debreceni önkormányzat határon túli és egyházi ügyekért felelős polgármesteri tanácsadója méltatta, de elöljáróban köszöntötte a születésnapos Máthé Andrást. Majd kiemelte, hogy a falakon látható képek debreceni kulturális eseményeket és emblematikus, történelmi épületeket örökítenek meg úgy, hogy a képkockákat áthatja a fotóművész embersége is. A Meghívó Debrecenbe című tárlaton a debreceni virágkarnevál képei, valamint a református nagytemplom, a református kollégium, a Nagyerdő, a közösségi tereket ábrázoló képek láthatók. A méltató kiemelte, hogy Debrecent a vallási sokszínűség, a felekezeti összetartozás és az ökumené jellemzi, és Máthé András ebből az optikából is figyeli és megörökíti a cívis várost.

Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, Nagyvárad polgármesterének tanácsadója beszédében kiemelte, hogy a két testvérváros sokkal jobban össze kellene kapcsolódjék infrastrukturálisan is, hiszen ma már van ugyan egy autópálya, „viszont a vasúti és a buszközlekedés csapnivaló” – fogalmazott. Elárulta: a két város tervezi, hogy legalább hétvégenként hozzanak létre egy menetrend szerinti buszjáratot Debrecen és Várad között. Kiemelte a továbbiakban, hogy a tárlaton látható fotók arra fogják csábítani a nézőket, hogy meglátogassák Debrecent. Máthé András a maga során elmondta, hogy 2016-ban kapott felkérést a debreceni önkormányzattól egy fotóalbum elkészítésére, az abban közölt 350 felvételnek egy részét állították itt ki. Mint fogalmazott, nagyon kötődik Debrecenhez és a város kulturális intézményeihez, ennek a kötődésnek is a lenyomatai az itt látható képek. Az eseményen közreműködött Thurzó Sándor József brácsaművész.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában