Borkultúra

2023.06.24. 09:57

Érmelléki borok kóstolója a Szent László Napokon

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Törő Enikő

A Szent László Napokon hagyománnyá vált, hogy borkóstolót is szerveznek. Legtöbbször külföldi borászokat hívnak meg, de legalábbis nem helyieket, azonban ezúttal úgy döntöttek a szervezők, hogy az Érmelléken lévő borászokat és borászatokat szeretnék bemutatni. 

A csütörtök délután megrendezett borkóstolót a Borbarátnők Egyesületének részéről Nemes Ildikó alelnök nyitotta meg. Az egyesületről megtudhattuk, hogy 2015-ben jegyeztették be, mint nonprofit szervezetet. Azóta számos borkóstolót, borbált, de még divatbemutatót is tartottak. Mint Nemes Ildikó elmondta, a borbál egyébként egy jótékonysági esemény is egyben, ugyanis a befolyt összegekből bakator-oltványokat vásároltak, melyeket mintegy húsz érmelléki borászhoz juttattak el, újrahonosítva így a bakatort a megyében. A Szent László Napok elnöke, Zatykó Gyula is köszöntötte a résztvevőket. Véleménye szerint nagyon fontos és jó dolog, hogy az Érmelléken olyan borászok tevékenykednek, akik minőségi borokat dobnak a piacra, így több év után, amíg külföldieket hívtak meg, végre sikerült helyiek által készített borokat is bemutatni. Egyedülálló az esemény, ugyanis csak és kizárólag érmelléki borokat kóstolhatnak a résztvevők az eseményen – fogalmazott Zatykó Gyula.

Forrás: Facebook/Szent László Napok

Bemutatkozott Szőnyi László borászata (neuburger, sárgamuskotály), a Rittner Vinárium (bakator, TEMEGÉN – cuvée rozé – Merlot+Cabernet Sauvignon), a Yanka pincészet (pinot grigio; Eklektika – száraz fehér, házasítás, Kadarka and Friends – száraz vörös, házasítás), a Dubován Manufaktúra (Irsai Olivér, hamburgi muskotály), a Békési pincészet (királyleányka, feketeleányka), a Lengyel pincészet (olaszrizling, kékfrankos).

A borkóstolón bemutatott borokat egyébként a hétvége folyamán a Szent László Napokon meg is lehet vásárolni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában