Terepszemle

2023.06.10. 10:31

Elkészült a geotermikus fűtési rendszer negyven százaléka

Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter nagyváradi látogatása során Florin Birta polgármester és a kivitelezők képviselőinek kíséretében megtekintette a váradszőllősi geotermikus fűtési rendszer építkezési helyszíneit, valamint a megyei kórházat, ahol befejezés előtt áll egy uniós projekt.

A szerző felvétele

Pap István

A váradszőllősi geotermikus fűtési rendszer kiépítésének a projektjét 14 évvel ezelőtt dolgozták ki, amikor Marcel Boloş a Nagyváradi Polgármesteri Hivatalban volt igazgató. Az első helyszín, amit pénteken meglátogattak, a Depozitului utcai geotermikus hőállomás volt, ez egy fémszerkezetes épület, ahova geotermikus vízmelegítő rendszert telepítettek.

 

Itt Florin Birta felidézte: „Ez egy olyan projekt, amellyel 2009 óta küszködünk, viták, perek voltak arról, hogy állami támogatásról van-e szó vagy sem, majd három tendert írtunk ki a kivitelezők kiválasztására”. Majd kijelentette: „a projekt megvalósítási aránya elérte a 40 százalékot, és idén minél nagyobb részét be akarjuk fejezni”. A beruházás kivitelezési határideje 2023. decembere, a helyi önkormányzat addig be akarja fejezni mindazokat a munkálatokat, amelyeket uniós forrásból finanszíroznak, és valószínűleg csak a jövő évben sikerül befejezni azt a részt, amit amúgy is a helyi költségvetésből kell fedezni. Marcel Boloş miniszter arra ösztönözte Florin Birtát és a váradi önkormányzatot, hogy ilyen típusú beruházást valósítsanak meg Őssiben és a város más részeiben is, egyrészt azért, mert környezetbarát technológiáról van szó, másrészt pedig azért, mert ezáltal lehet majd kordában tartani a hőenergiaárakat.

 

A következő helyszín, amit meglátogattak, az a Meiului utcai fúrótorony volt. „Jelenleg 1994 méteres mélységben fúrunk. A geotermikus víztárhely 2400 méter mélyen van. Becsléseink szerint a fúrás még egy hétig fog tartani, utána 72-75 Celsius-fokos vizet fogunk találni” – mondta a kivitelező részéről Mihai Murariu projektmenedzser. Marcel Boloş elégedettségét fejezte ki, amiért jól haladnak a 2022 szeptemberében kezdődött munkálatok. A 107 millió lej értékű projekt kivitelezői az Elsaco Electronic és az Energomontaj cégek. A beruházás magába foglalja a Meiului utcai vízkitermelő kút telepítését, a Hunyadi János/Iancu de Hunedoara utcai geotermikus vízkezelő állomás felépítését, mely utóbbi már el is készült. Megépül az új csőhálózat is, melyen keresztül a hőenergiát eljuttatják a városrész tömbházaiba. Nagyon hideg időszakokban a geotermikus fűtést a Nagyváradi Hőerőmű által biztosított hőenergiával pótolják ki Váradszőllősnek abban a részében, ahol kiépítették a hévizes fűtési rendszert. A beruházás befejezése után a nagyváradi hőszolgáltató vállalat által biztosított hőenergia 8,20 százaléka származik majd geotermikus energiából az eddigi 4,93 százalék helyett. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy az önkormányzatnak vannak még projektjei, melyek a geotermikus energia kiaknázását célozzák: ilyen az új váradi sportcsarnok hévizes fűtési rendszerének a kiépítése, ami már elkészült, a Dél-Őssi geotermikus fűtési hálózat kiépítésére kiírt tenderre már beérkeztek a pályázatok, ezek műszaki elbírálása most zajlik, a felújítandó Őssi strandon pedig egy geotermikus hőállomást építenek, ennek a projektnek a megvalósíthatósági terve készült már el.

Megyei kórház

Pénteken délelőtt Marcel Boloş miniszter és Florin Birta polgármester ellátogattak a nagyváradi megyei kórház Dózsa György utcai főépületébe is, ahol dr. Gheorghe Carp menedzser fogadta őket, ő mutatta be a vendégeknek a megyei kórházban az utóbbi időszakban megvalósított beruházásokat: a modern laboratóriumot, az angiográfiás CT-tomográfot, a patikát, a sterilizálót, az intenzív osztályt és az égési sérülteket kezelő osztályt. A miniszter látogatásának itteni apropóját az adta, hogy hamarosan befejeződik a Dózsa György utcai ingatlan hőenergia-hatékonyságát növelő beruházás. „Az energiahatékonysági munkálatok, amelyek 98 százalékban elkészültek, egy hónapon belül befejeződnek. A munkálatok során a kórház teljes belső terét felújították, beleértve a kórtermek ajtóinak kiszélesítését, hogy megkönnyítsék a betegek kerekesszékkel való közlekedését” – mondta Florin Birta.

 

Az ingatlan hőenergia rendszerének a felújítása 8,5 millió euróba került, és a Regionális Operatív Program 2014–2020 keretében valósult meg, a kivitelezők a Drum Asfalt, a Nord Conforest, a Trameco és a Termoline cégek. A belső átalakítási munkálatok 4,5 millió eurós költségeit a kórház saját költségvetéséből biztosította. Elhangzott, hogy hőenergia-hatékonyság növelő munkálatok zajlanak a megyei kórház Corneliu Coposu utcai létesítményében is, a kivitelezés ott 35 százalékon áll. Egyébként Marcel Boloşt annyira meggyőzték a főépületben látott fejlesztések, hogy azt javasolta a polgármesternek, hogy adjon díszpolgári címet Gheorghe Carpnak. „Carp úr megérdemli a díszpolgári címet azért, mert aktívan részt vesz a megyei kórház újjáépítésében, a városi kórház rehabilitációjában, az új járványkórház építésében és az egészségügyi rendszer egyéb beruházásaiban” – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában