Kastélytúra

2023.06.07. 10:03

Elindult az erdélyi kastélyok felfedezését elősegítő honlap

Pongrácz-kastély, Nagykágya

Fotó: Szabo Tamas

A civil kezdeményezésből született, ingyenesen használható online felület könnyen megszervezhető kastélytúra-útvonalakat, átfogó tudástárat kínál Erdély kastélyairól. A castletrip.ro címen elérhető, jelenleg román és magyar nyelven működő oldal egynapos, bárki számára hozzáférhető és bejárható, regionális jellegű útvonalakba szervezett kastélytúrákat mutat be. A könnyen kezelhető felületen minden fontos információ megtalálható Erdély legjelentősebb látogatható kastélyairól, kúriáiról és udvarházairól. Nem csupán tudástárként, de zsebben hordható idegenvezetőként is használható. A projekt közelebb hozza az erdélyi kastélyvilág megismerését azáltal, hogy megkönnyíti az utazás-szervezést az érintett régiókban.

Az útvonalak (jelenleg három érhető el: érmelléki, Felső-Maros menti és háromszéki) egy-egy erdélyi régió legjelentősebb látogatható nemesi épületeit foglalják magukba. A felületen minden olyan információ elérhető, amely egy érdekes és sikeres kastélytúra előkészítéséhez és lebonyolításához szükséges: történelmi, építészettörténeti, művészettörténeti és családtörténeti információk az épületekről, fényképek, helyrajzi és látogatási információk, praktikus tippek és tanácsok.

Az erdélyi épített örökség szerves részét képező kastélyok és emblematikus történelmi épületek az elmúlt évtizedekben a nagyközönség számára is egyre elérhetőbbé váltak. A különböző régiók történelmi örökségének egyre növekvő népszerűsége azonban azt is megköveteli, hogy a megismerésükhöz szükséges információk rendelkezésre álljanak, a lehető legkönnyebben elérhető módon. Az AntePortum Egyesület tagjai ezt az igényt látták meg, így öltött testet a CastleTrip kezdeményezés. A projekt célja a hazai kastélyturizmus népszerűsítése, fellendítése mellett a kastélytulajdonosok közötti együttműködés elősegítése, hiszen ez elengedhetetlen egy aktív turisztikai jövőkép megvalósításához. A kastélytulajdonosok közösségének nagy örömére szolgál, hogy egyre több kezdeményezés születik a hazai épített örökség népszerűsítésére, egyre több felületen jelenhetnek meg a kastélyok, mint látogatási célpontok. Látogatói oldalon is egyre nő az igény, hisz egyre többen szeretnék jobban megismerni a hazai kastélyokat. E megismerési folyamatban szeretne segítséget nyújtani a castletrip.ro.

A honlapot hosszú távon szeretnénk tovább fejleszteni: több nyelvűvé tenni (a jelenleg elérhető két nyelv mellett angolul és németül is hozzáférhetővé tennénk az oldalt), bővíteni az útvonalak számát és további információkkal kiegészíteni a tartalmakat (pl. elérhetővé tenni étkezési- és szállásajánlatokat vagy kastélyokhoz kapcsolódó programlehetőségeket). A cél, hogy a jövőben a lehető legszélesebb körű információk és szolgáltatások váljanak hozzáférhetővé egyetlen felületen. A kezdeményezést a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt támogatta.

Fotó: Pongrácz-kastély, Nagykágya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában