Beruházás

2023.06.10. 10:50

Elfogadták a Szacsvay-iskola területrendezési tervét

A Nagyváradi Helyi Tanács pénteki azonnali ülésén elfogadta a Szacsvay Imre Általános Iskola Szaniszló/Eminescu utcai központi létesítményének a területére vonatkozó részletes területrendezési tervet. Csak nehogy ez már túl késő legyen – fejezte ki aggodalmát az ülésen Szabó József helyi tanácsos.

A szerző felvétele

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács pénteken ún. azonnali ülésre gyűlt össze az online térben, hogy megszavazza többek között azt a tervet, melynek keretében manzárdosítani fogják a Szacsvay Imre-iskola Szaniszló utcai sporttermét, építenek egy új épületet is a tanintézmény számára, ugyanakkor a jelenleg az iskola udvarán lévő Szent László-kápolnát és környékét leválasztják az iskola területéről és ott egy közteret hoznak létre. A beruházási projekt része egy multifunkcionális ingatlan építése is annak a területnek egy részén, amelyet az iskolától vesznek el. Florin Birta polgármester a projekt kapcsán az ülésen elmondta: „Az ülés összehívásának sürgősségét ez a tervezet indokolta. Miután végigmentünk az eljárás összes lépésen, beleértve a nyilvános konzultációt is, ma eljutottunk oda, hogy ezt a részletes városrendezési tervet jóváhagyjuk, ezt követően pedig a dokumentációt benyújtsuk az Országos Befektetési Társaságnak, a Fejlesztési Minisztériumnak. Ha megvan ez a helyi tanácsi határozat, akkor minden dokumentumot be tudunk nyújtani a finanszírozáshoz”. A tervezetet egyhangúlag megszavazta a testület, de a javaslatról nem szavazhatott Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos, aki Cseke Attila fejlesztési miniszter kabinetfőnöke is egyben. Egyébként ő volt az egyetlen aki megjegyzést tett a napirendi pont vitáján, rosszallását fejezve ki amiatt, hogy eltelt 19 hónap azóta, hogy Cseke Attila fejlesztési miniszter és Florin Birta közös sajtótájékoztatón bejelentették ezt a projektet, és mégis csak most fogadta el a tanács a területrendezési tervet. „Remélem, hogy még van idő arra, hogy ezt a projektet még tovább vigyük” – tette hozzá a tanácsos, utalva arra, hogy amennyiben Cseke Attila a kormánykoalíciós egyeztetések nyomán távozik a minisztérium éléről, akkor nem biztos, hogy ez a projekt meg fog valósulni.

A tanácsülés után Szabó József lapunknak bővebben is kifejtette azt, hogy 2021 decemberében volt az a sajtótájékoztató, amit közösen tartott Cseke Attila és Florin Birta a nagyváradi városházán, melyen bemutatták a Szacsvay-iskolát is érintő felújításnak a tervét, ami arra vonatkozott, hogyan kell átalakítani azt a kis területet ahhoz, hogy a tanintézmény is fejlesztve lehessen, és az önkormányzat ingatlanfejlesztési projektje is elkészülhessen. Az önkormányzat „ugyanis a két utca kereszteződésében (az Úri/Ciorogariu és a Szentpétery/Nicolae Iorga utcákról van szó – szerk. megj.) lévő lerobbant épületek helyébe akar szolgálati lakásokat építeni és igazából ez húzta el nagyon a készülődést. A 19 hónapból a legtöbb vesződés abból adódott, hogy kétszintes vagy háromszintes legyen az épület, beleillik-e a környezetbe vagy sem”. A tanácsos elmondta, hogy azt követően, hogy ez a projekt Bukarestbe kerül, hónapokba telik, míg az minden rostán átmegy, pedig „mi többször is jeleztük helyi tanácsüléseken, hogy ez egy fontos projekt a helyi magyar közösség számára.”

Három etap

Mint azt néhány nappal ezelőtt megírtuk, a most elfogadott részletes területrendezési terv szerint a beruházás három szakaszban fog megvalósulni: első körben az Úri utcai házakat és az iskola udvarán lévő melléképületet fogják lebontani, és ugyanebben a szakaszban épül meg az új iskolaépület, melynek homlokzata az Úri utcára fog nézni, ez az ingatlan egy tornatermet, száz férőhelyes étkezdét, öltözőket, tantermeket, laboratóriumokat foglal majd magában. Az iskola jelenlegi sporttermét manzárdosítják, és a két említett épület között egy sportpályát alakítanak ki. Az iskola területét kerítéssel választják majd el a telek többi részétől és a kerítés mellé sövényt is telepítenek. A beruházás második szakaszában alakítják ki a közteret a Szent László-kápolna közvetlen környékén. Felújítják a templom homlokzatát, lebontják azt a rácsot, mely a kápolnát az iskola sportpályájától elválasztja, mint ahogy lebontják a tanintézmény jelenlegi, Szentpétery utcai kerítését is, az ugyanabban az utcában lévő trafóházat pedig a föld alá költöztetik. És végül a harmadik etapban épülne meg a multifunkcionális ingatlan, mely az önkormányzat tulajdonában és használatában lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában