Búcsú

2023.06.01. 10:46

Elballagtak a Lorántffy gimnázium végzősei

Igei útravalóval felvértezve búcsúztak iskolájuktól a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium végzős osztályai május 31-én. A ballagási ünnepséget a hagyományokhoz híven a váradolaszi református templomban tartották meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi

Ballagási ünnepséget tartottak a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban május 31-én, szerda délután. A hagyományoknak megfelelően a két végzős osztály osztályfőnökeikkel (Takács Zoltán – XII. A, Pap Anikó XII. B) közösen a Gaudeamus igiturt énekelve vonult végig az iskola épületén és a bentlakáson, majd a szülők, rokonok, barátok kíséretében a Ezredévi emléktéren álló Lorántffy Zsuzsanna szobrot is megkoszorúzták. Itt Szakács Zoltán iskolalelkész szólt röviden a ballagókhoz. Ezt követően tartották meg az ünnepi istentiszteletet, amelyen Dénes István Lukács főjegyző, váradolaszi lelkipásztor végezte a szolgálatot, igei útravalót helyezve a fiatalok tarisznyájába. Mint elmondta, új életszakasz kezdődik a végzősök életében, és most nagyon fontos, hogy meghallják Isten üzenetét, amit mindannyiuk számára elkészített. „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokkal áldozzatok, a melyek kedvesek Istennek” (1Péter 2,5) szólt az igerész, melynek alapján Dénes István Lukács kiemelte, hogy fontos, hogy a jövőben a diákok miként látják életüket, a világban betöltött feladatukat, mert ha képesek meglátni és elfogadni azt, hogy mindannyian Isten gyermekei és mindannyiuknak megvannak a maga tálentumai, a maguk feladata és küldetése, akkor örömmel végezhetik a mindennapi munkát. Hangsúlyozta: ez az iskola a tudásanyag mellett arra is meg akarta tanítani a fiatalokat, hogy az ige, mint malter összefogja az életüket. „Tudnotok kell, hogy fontosak vagytok Istennek, és fontos részei lehettek a társadalomnak, amelyet ti magatok is építhettek, amihez ti is hozzátehetitek a magatok tálentumát, amit Isten rátok bízott. Legyetek olyan közösség, amit összeköt a Krisztusba vetett hit, mert a Krisztusra épített élet biztos alapokon áll” - tette hozzá végezetül a lelkipásztor.

Módi Kinga igazgatónő is megosztotta ünnepi gondolatait a végzős osztályokkal. Beszédében kiemelte, hogy ez különleges pillanat a végzős tanulók életében, ekkor mindannyian visszagondolhatnak a közösen eltöltött időre, a nehézségekre, amit a pandémia és az ezzel járó online oktatás okozott, a kirándulásokra és az iskolai programokra. „De nem csak a múlt köt össze benneteket, hanem az együtt elkezdett jövő építésének ígérete is. Biztos vagyok benne, hogy készségeiteknek, szüleitek és tanáraitok erőfeszítésének köszönhetően helyt fogtok állni egy ilyen kiszámíthatatlan világban”. Módi Kinga felhívta a figyelmet, hogy komolyan kell venni a tanulást, ami most fog igazán elkezdődni. „Isten segítsen, hogy bátran vágjatok neki az útnak, ami előtettek áll” – hangzott el. Szűcs Éva tanügyi előadótanácsos hangsúlyozta, hogy a 32 végzős diák egy nagy család tagjai, utalva a másik két felekezeti gimnáziumra, a Szatmárnémeti Református Gimnáziumra és a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumra. Hozzátette, hogy a felekezeti tanintézmények azt a küldetést vállalják magukra, hogy a hit erejével nevelje és közösséggé formálja az ide járó diákokat.

 

Takács Zoltán az osztályfőnökök és a tanári közösség nevében személyes hangvételű beszéddel búcsúzott a végzősöktől, felelevenítve az együtt töltött négy év élményeit, történéseit, emlékeit. „A jövőben is forduljatok Istenhez, merjetek rá hagyatkozni, az Ő szeretetére” – tette hozzá.
A továbbiakban a végzős osztályok képviselői, Szabó Jázmin és Erdőháti Tamás diáktársaikhoz, tanáraikhoz, osztályfőnökeikhez és szüleikhez intézett búcsúbeszédükben felelevenítették az elmúlt négy évet és köszönetüket is kifejezték. A beszédeket követően adta át az okleveleket Módi Kinga, Filep Attila esperes és Pap Anikó. A tanulmányi versenyeken való kiemelkedő teljesítményért járó, valamint a Bihari Református Egyházmegye ösztöndíjait is ezen az alkalmon adták át, továbbá a hűségplaketteket annak a három tanulónak, akik tizenkét éven át az intézménybe jártak. A ballagási ünnepség zárásaként a végzős diákok átadták az iskola kulcsát a tizenegyedikes osztályok képviselőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában