Elismerés

2023.06.19. 08:23

Díjakat adott át az RMDSZ megyei szervezete

A váradőssi Ifjúsági Házban tartotta LV. küldöttgyűlését péntek délután az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Beszámolót tartott Cseke Attila megyei elnök, majd díjakat adtak át. SZKT-tagnak választották Borsi Imre Lórántot, Nagy Miklóst, Szabó Józsefet, Bradács Alizt, Karsai Attilát, Pásztor Sándort és Szijjártó Szilárdot, póttag Bimbó-Szuhai Tibor lett.

Ciucur Losonczi Antonius 

Díjak átadásával kezdődött az RMDSZ Bihar megyei szervezetének LV. küldöttgyűlése péntek délután a nagyvárad-őssi Ifjúsági Házban. A laudációkat Szabó Ödön, a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke olvasta fel, az elismeréseket és az okleveleket Cseke Attila megyei elnök és Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős országos ügyvezető alelnöke adták át. A Hűség-díjat idén Árkosi Antal (Margitta), Berke Sándor (Tenke) és Tóth Zsigmond Béla (Hegyközcsatár) kapták, A kezdet-díjat pedig Bodnár Erzsébet (Köröstarján). 

Politikai tájékoztatóbeszédében Cseke Attila kijelentette: büszke az RMDSZre, mert egy olyan álláspont mentén alakította, illetve „vitte” az elmúlt heteket, melynek megfelelően megmaradt a magyar közösség iránti elkötelezettsége, és továbbra is minden lehetséges és törvényes eszközt felhasznált ennek szolgálatára. „Volt és van gerinc, becsület és kiállás”, mert az RMDSZ megtalálta azt a határt, melyen túl magyar ember már nem lép, mert meggyőződése, hogy amire egyszer kezet rázott, vagy amit aláírt, azt be kell tartani. Az egyenes tartás azonban a balkáni viszonyok közt nem számít, fogalmazott a politikus, hozzáfűzve: elfogadhatatlan az is, hogy ha valami jól működik, azt el kell rontani. „Mi nem ilyen társadalmat akarunk, hanem olyat, ahol, ha valakik eredményeket érnek el, azokat elismerik, etnikumtól, vallástól és életkortól függetlenül”. Cseke Attila szerint az elmúlt két és fél év sikeres időszak volt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia számára, és ezt az adatok visszaigazolják. A minisztériumok, melyeket az RMDSZ vezetett, olyan rendszerszintű változtatásokat kezdeményeztek, melyeket, ha nem állítanak le, az ország jövője szempontjából meghatározóak lehetnek, hiszen eddig példa nélküli programok és fejlesztések indultak el. A megyei elnök megítélése szerint a PSD és a PNL egyaránt hibás azért, hogy az RMDSZ kikerült a koalícióból, e tekintetben nincs különbség a két nagy román párt között. Utalt Marcel Ciolacu elhíresült magyarázatára, miszerint „ilyen a politika”. Elfogadhatatlan ez a szemléletmód, mert az élet ugyan lehet hullámzó, de a politika úgy alakul, ahogy a politikai vezetők diktálják, vélekedett Cseke Attila. Hozzátette: azért különösen szomorú és fájó mindaz, ami történt, mert az RMDSZ-nek sohasem mondták a koalíciós partnerei, hogy rosszul irányította volna a minisztériumait, sőt, rendszeres dicséreteket kapott. „Nem rajtunk múlt tehát, hogy nem hárman megyünk együtt tovább. Valahol volt egy terv, hogy az RMDSZ-t ki kell tenni a kormányból, és ezt most lépésről lépésre megvalósították” – közölte. A megyei elnök ugyanakkor többször is hangsúlyozta: nincs szégyellnivalójuk, hiszen például Bihar megyébe is olyan fejlesztéseket hoztak (304 új beruházás 3,8 milliárd lej értékben), melyeket eddig még senki az elmúlt 32 esztendőben. Ami pedig a jövőt illeti: bár most „lerugdosták” őket az asztalról, vissza fognak még kapaszkodni, mert az RMDSZ mindig fel tud állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában