Sztrájk

2023.06.01. 21:09

Bekapcsolódtak az országos sztrájkba a váradi börtönőrök

A nagyváradi börtön több alkalmazottja nem állt munkába szerda reggel, gyakorlatilag megtagadták azt, hogy túlórázzanak.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

A tiltakozás négy órán át tartott, és az ország összes börtönében zajlott. Reggel 8 óra előtt a tiltakozók a fogda előtt gyűltek össze, de munkahelyükre már nem mentek be. „Ez a túlórázás megtagadása. Ez egy országos intézkedés. Stratégiai döntés volt a hónap 31-ét választani, mivel az operatív szektorban minden kolléga túllépte az alapmunkaidőt” – mondta a Bihoreanul hetilapnak Cristian Mărcuș, a Börtönőrök Országos Szakszervezete helyi filiáléjának a vezetője. A másik szakszervezet, a Börtönrendőrök Független Szakszervezete is csatlakozott a tiltakozó akcióhoz.

Marcuș hangsúlyozta, hogy a tiltakozás úgy zajlott, hogy biztosították a fogvatartottak étkeztetését, az orvosi viziteket és a felügyeletet, de négy órán keresztül blokkolták az egyéb tevékenységeket. „Nem lehet semmilyen tevékenységet végezni a fogvatartottak látogatása, a tárgyalótermek bemutatása vagy például a feltételes szabadlábra helyezés terén” – mondta Cristian Mărcuș. A nagyváradi büntetés-végrehajtási intézet szóvivője, Adina Bîrda biztos szerda reggel azt nyilatkozta a Bihoreanulnak, hogy a tiltakozás ellenére intézkedéseket hoznak a tevékenység biztosítására. „Az egység vezetősége tudomásul vette a tiltakozó akciókat, nyitott a párbeszédre és a kommunikációra a tiltakozó kollégákkal, és azon van, hogy minden szükséges intézkedést megtegyen a tevékenység folytonosságának biztosítása érdekében a fogvatartási hely biztonsága szempontjából, és megelőzze a negatív eseményeket” – mondta.

Az ország börtöneiben dolgozóknak számos követelésük van: nem kaptak meg bizonyos juttatásokat, nagyon sok túlórát kell teljesítsenek, kevés az élelmezési fejadag, de amiatt is elégedetlenek, hogy egy törvénytervezet szerint 65 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár a börtönben szolgálatot teljesítő rendőrök esetében is. „Hogyan lehet 65 éves korban kezelni egy olyan rabot, aki erőszakos bűncselekményeket követett el? Hogyan tudsz beavatkozni egy olyan helyzetben, amikor erőt kell alkalmaznod?” – mondta ennek kapcsán Mărcuș. Az ország börtönszakszervezetei elégedetlenek amiatt, hogy a kormánykoalíció módosítani akarja a speciális nyugdíjakról szóló törvényt. A Büntetés-végrehajtási Dolgozók Országos Szakszervezetének (SNPP) sajtóközleménye szerint országszerte a büntetés-végrehajtási intézetek számára biztosított 16 050 állásból jelenleg csak 12 500 van betöltve. A következő időszakban akár négy naposra is bővülhet a tiltakozás időtartama, ha a börtönökben dolgozók követeléseit nem teljesítik. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában