GALÉRIA

2023.06.25. 16:10

Az légy, aki vagy! – Charlie és a Charlie Band a várban

Viszonylag rövid, de profi, jó hangulatot teremtő koncertet adott Charlie és együttese pénteken este a nagyváradi várban a 11. Szent László Napok keretében.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Charlie több mint ötven éves pályafutása során etalonná vált a magyar könnyűzenei világban, és ha nehezebben is, mint a hasonló kaliberű tehetségek, de végül a nagyközönséghez is megtalálta az utat. Ezért aztán ha egy koncerthirdető plakáton feltűnik a neve, az komoly közönségcsalogató erővel bír. Nem volt meglepő tehát, hogy pénteken este nagy tömeg gyűlt össze a váradi várban a nagyszínpad előtti küzdőtéren, hogy meghallgassák a slágereit a Szent László Napok keretében. Hosszú karrierje során Charlie 37 albumot adott ki, óriási tehát a merítés, amelyből egy koncertprogramot ki kell válogatni, és a szelekciót csak nehezíti az, hogy a könnyűzenei stílusok széles palettáján mozog, ugyanúgy magáénak érzi a blues, a rock műfajt, mint a jazz, a soul és a funk zenét. Nehéz tehát egy mindössze másfél órás, lehetőleg egységes koncertprogramot összeállítani, de Charlie profi muzsikus, aki tudja, mivel kell egy fesztivál közönségét elszórakoztatni. Ennek megfelelően a péntek esti koncerten egy reprezentatív válogatást hallhattunk Charlie közkedvelt, változatos zenei stílusú slágereiből. Felcsendültek olyan, a nagyközönség által kevésbé ismert, de minőségi dalok, mint a Kávézó, a Hé, nővér, a Lehettem volna, a Zenegép, A mama hívott ma éjjel vagy a váradi közönség számára speciális üzenettel bíró Itthon otthon vagy című dal, és a Charlie művészi hitvallásaként is értelmezhető Csak a zene van című sláger. Természetesen elhangzottak a legismertebb dalai is. Viszonylag hamar játszották el a Nézz az ég felé című slágert, a műsor végén pedig a Könnyű álmot hozzon az éj és a New York New York című kompozíciók következtek. De mindenki tudta, hogy ezzel még nem lehet vége a koncertnek, és valóban, a Charlie Band a ráadásban megszólaltatta a Jég dupla whiskyvel és az Az légy, aki vagy című elmaradhatatlan slágereket is. Figyelemre méltó, hogy a 76. életévében járó Charlie milyen jól megőrizte hangját, gond nélkül énekelte ki a dallamokat, és profi, jól képzett muzsikusokból álló együttese is a hozzá és a dalok rangjához méltó teljesítményt nyújtott. Póta András dobos és Varga Antal basszusgitáros kiváló ritmusszekciót alkottak, és rövid szólólehetőséget is kaptak. Halász János zongorista, Csiszár Péter szaxofonos és Fészek Szabolcs gitáros összeszokott csapat benyomását keltették, remekül játszották saját zenei futamukat.

Ha jó a zene, akkor hamarabb telik az idő – így volt ez pénteken este is, mindemellett is viszonylag rövid volt a koncert, de épp időben fejezték be a muzsikálást, mert amint levonultak a színpadról, erős széllökések jelezték, hogy hamarosan vihar következik. Szerencsére az időjárás kegyes volt a fesztiválozókhoz, nem zavarta meg a zenei élményt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában