Petíció

2023.06.11. 11:47

Az életminőség javulásáért szólaltak fel a margittai lakosok

Szerkesztőségünkhöz fordult Margitta lakosainak egy csoportja, ugyanis a Brândușei utcában olyan fejlesztési projektek indultak be, amelyek ellen többen is tiltakoznak. Az ügyben az önkormányzatot is megkérdeztük.

Fotó: Szatmári Sándor Ferenc

Pikó Stefánia

Több jelentős panaszt fogalmazott meg a margittai Brândușei utca lakóinak csoportosulása. A felmerült problémákat több platformon szeretnék nyilvánosságra hozni, mindamellett, hogy az önkormányzatnak is jelezték ezeket. Az utca lakosai felfogadták Szatmári Sándor Ferenc nagyváradi és margittai ügyvédet, hogy segítsen a lakosoknak „harcolni az életszínvonal megemeléséért” – írják a petícióban, amelyben a panaszokat összegezték, hat észrevételt fogalmazva meg. Ezek közül az egyik legfontosabb pont, amelyre kitérnek, egy pályázati támogatás révén megvalósuló projektet érint. A Helyi Tanács 2022.06.10/119-es határozata szerint az érintett utcában lakásokat fognak építeni a hátrányos helyzetűeknek. A petíciót megfogalmazó csoportosulás szerint ezeknek a lakásoknak a megépítése rontani fog a körülményeken, ugyanakkor a jövőben rontani fogja a lakosok életminőségét. Ez nemcsak a megépítés idejére, hanem a lakások elfoglalása utáni időre is érvényes, vélekednek. A csoport azt szeretné, ha ezeknek a lakásoknak más helyszínt találnának.

A lakosok több infrastrukturális hiányosságra is felhívják a figyelmet, ugyanis az utcában nincsenek járdák, az aszfaltút pedig ahhoz is túl keskeny, hogy két autó biztonságosan elhaladjon egymás mellett. Ugyanakkor nincs csatornázás sem, aminek következtében az esőzések alkalmával áll a víz az utcában és az emberek udvarán – van ugyan néhány vízgyűjtő, de ezek könnyen kiáradnak. Az utcában létrehoztak egy szemétgyűjtő pontot, amely szintén nem kedvez az utca lakóinak: van, akinek az ablakától alig nyolc méterre áll a hulladék, és többen panaszkodnak az ebből kifolyólag terjengő kellemetlen szagokra. Ez az új hulladékgyűjtő pont a korábbiaknál is jobban megnehezíti az esővíz elfolyását, a lakosok pedig attól tartanak, hogy a fent említett lakások megépítésének munkálatai is hasonlóan rontanak majd a körülményeken az utcában. Mindezek mellett több magasfeszültségű villanyoszlop ad aggodalomra okot, a lakosok attól tartanak, hogy ezek káros, veszélyes hatással lehetnek az ott élők egészségére. Fontosnak tartanák még, hogy szervezzenek egy új gyűlést, amelynek keretében a javasolt módosításokat vitathatnák meg.

Az önkormányzat álláspontja

A Margittai Polgármesteri Hivatal részéről Marcel Sas Adăscăliţii polgármester reagált röviden szerkesztőségünknek a lakosok panaszaira. Ezek kapcsán elmondta, nem fognak munkálatokba kezdeni az aszfaltút kiszélesítéséért, illetve a járda létrehozásáért addig, amíg a jelenlegi két projekt be nem fejeződik. A két projekt az említett lakások létrehozása, valamint a hulladéktelepi munkálatok.

Az utcában valóban nincs jelenleg csatornázás, az ezzel kapcsolatos munkáknak hamarosan nekifognak, és értesíteni fogják erről a lakosokat – mondta a polgármester. A hulladéktelep kapcsán megjegyezte, hogy a hulladéklerakatok általában legalább 10 méterre kell, hogy legyenek a lakóhelyektől, de ez a szabály erre a típusú lerakatra nem érvényes, ettől függetlenül a telep 10 méternél távolabb van a legközelebbi lakóhelytől. A hulladéktelep létrehozása a megyei tanács projektje, és nagyon fontos az egész város szempontjából – fogalmazott. Heti két nap fog működni, de a polgármester állítása szerint ez sem szagokat, sem zajt nem produkál.

Az uniós támogatással megvalósuló projekt, amely a hátrányos helyzetű fiatalok számára létrehozandó lakásokat érinti, a helyi tanács által engedélyezett és megszavazott. Ez egyébként az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) által jön létre. „Ez szintén egy nagyon fontos projekt, hiszen sok olyan fiatal van, akiknek nincs hol lakniuk, vagy nem megfelelő körülmények között élnek” – mondta.

Az utca közelében valóban vannak magasfeszültségű kábelek, de ezeknek országos jelentősége van, ezen keresztül érkezik az áram Romániába Ukrajnából, és szó sem lehet arról, hogy eltüntessék őket.

„Nagyon sajnálom, hogy felkeresték a szerkesztőséget ezekkel a panaszokkal, de az természetes, hogy vannak elégedetlen emberek, hiszen ez is azt mutatja, hogy történnek változások a városban, és amikor változások vannak, akkor elégedetlenkedések is vannak. Ugyanakkor biztosíthatom az embereket arról, hogy foglalkozom ezekkel a fejlesztésekkel, és minden az uniós elvárásoknak és törvénykezéseknek megfelelően fog történni. Ha a lakosoknak további kérdéseik vannak, szívesen várom őket az irodámban, és ne feledjék, ezek a közérdekű ügyek mindenki számára fontosak” – fogalmazott végezetül Marcel Sas Adăscăliţii.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában