Támogatott tartalom

2023.06.06. 10:00

Állást biztosító képzések a Vita Benénél

A jobb megélhetés, az új lehetőségek és a változatosság érdekében egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön keresnek munkát. A más országban való boldogulás érdekében azonban elengedhetetlen, hogy az embernek legyen szakképzettséget igazoló oklevele, nyelvtudása, és ami a legfontosabb: biztos munkahelye.

Romániában, és ezen belül természetesen Szatmár megyében is, egyre többen veszik fontolóra a külföldi munkavégzés lehetőségét.  Ahhoz azonban, hogy valaki nyugodt szívvel induljon el “idegenbe”, nem árt, ha ismeri az adott ország nyelvét, a végzettségéről is van diplomája és természetesen egy biztos munkahely is várja. Ilyen esetekre lehet tökéletes választás a Vita Bene által kínált ausztriai beteggondozás, amelynek kapcsán Turkás Enikővel, a Vita Bene munkaerő-toborzójával beszélgettünk.

- Mit kell tudni a Vita Bene-ről?

- Lassan tizenöt éve működünk és munkaerőt közvetítünk Ausztriába beteggondozás területén, illetve az ehhez szükséges kurzusokat biztosítjuk. 2007-ben Josef Huber két céget hozott létre országunkban, a Vita Bene Kft-t és a Vita Bene Akademiát. A Vita Bene Kft. az Ausztriába való idősgondozói munkaerő-közvetítéssel, a Vita Bene Akademia pedig a német- és betegápolói tanfolyamok szerv ezésével, lebonyolításával foglalkozik.

- Milyen képzési lehetőségeket kínál a Vita Bene Akademia?

- A Vita Bene Akademia két olyan képzést biztosít az érdeklődők számára, amelyek az Ausztriában való beteggongozáshoz szükségesek: német nyelvkurzust és ápolói képzést. Vannak olyanok, akiknek már van tapasztalatuk a beteggondozás terén, mivel dolgoztak más országokban – számukra biztosítjuk a német kurzust —, és vannak olyanok is, akik beszélik a német nyelvet, viszont nincs egy ápolói diplomájuk, nekik ezt az oklevelet segítünk megszerezni. Természetesen olyanok is akadnak, akiknek egyikben sincs tapasztalatuk, ezért számukra mindkét kurzust biztosítjuk, illetve a kurzus lejártával munkát is Ausztriában.

- Hogyan zajlanak ezek a képzések, illetve mire fektetik a hangsúlyt a képzések során?

- A koronavírus-járvány óta kurzusaink online térben zajlanak és elvégzésük egy hónapot vesz igénybe. Az “online órák” – úgy a német nyelvlecke, mint az ápolói — hétköznaponként egy-egy órát tartanak és e képzések keretében az oktatók arra törekszenek, hogy tanulóink a lehető legjobban elsajátíthassák az alapokat: a német nyelv esetében a mindennapi beszédet és a beteggondozáshoz használt szókincset, az ápolásnál pedig a szükséges ismereteket.

- Mennyibe kerülnek ezek a kurzusok és melyek a visszajelzések?

- A havonta induló kurzusok összesen 800 lejbe kerülnek: 300 lej a német nyelvtanfolyam és 500 lej az ápolói képzés. Ez magában foglal egy-egy éves szerződést is a céggel. Miután sikeresen befejezték a tanfolyamot, a “végzősöket” kötelezően Ausztriába küldjük, ahol egy hét intenzív továbbképzés (gyakorlat) várja őket, amelynek keretében élesben gyakorolhatják úgy a nyelvet, mint a betegápolói feladatokat.
Emellett havi rendszerességgel rendezünk nyílt napokat (Kaffeetag), amelyekne keretében a tanfolyamok résztvevői találkozhatnak az alapítónkkal Josef Huberrel is. Ilyenkor szokták kiosztani a diplomákat az öt, illetve tíz éve itt dolgozóknak. Az eseményen nem csak a kurzust végzők vesznek részt, hanen olyan emberek is, akik már évek óta befejezték e tanfolyamot és már nyugdíjba is mentek. A nyílt napokra egyébként olyan érdeklődőket is szívesen várunk, akik bár még nem iratkoztak be egyik tanfolyamunkra sem, a végzősöktől is hallani szeretnének véleményeket a képzésekről, mielőtt jelentkeznének.

- Kik érdeklődnek leginkább a tanfolyamok iránt, illetve kinek ajánlott leginkább a kurzusok elvégzése?

Azt tapasztalom, hogy egyre több olyan fiatal érdeklődik a tanfolyamaink iránt, aki külföldön is ki szeretné próbálni magát. Emelett a férfiak is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak az ilyen jellegű képzés és szakma iránt, de mivel inkább női gondozókat keresnek, minden csoportba csak egy férfit vehetünk fel.
Mindenképp ajánlom ezeket a kurzusokat azoknak, akik szeretnének egy új esélyt; azoknak, akik nincsenek megelégedve a jövedelmükkel, illetve olyanoknak, akik már dolgoztak külföldön és nem beszélik a németet, de szeretnének Ausztriában dolgozni. Kitűnő megoldás lehet a tanfolyamok elvégzése azok számára is, akik asszisztensképzőt végeztek, vagy ápolónők, illetve idősotthonban dolgoznak.

- Milyen lehetőségeik vannak a jelentkezőknek a tanfolyam/ok elvégzése után?

- Azok, akik nálunk diplomáznak le, automatikusan minimum egyéves munkaszerződést kapnak Ausztriába, a Vita Bene jóvoltából. Az osztrák állás előnye, hogy az utaztatást a cég biztosítja, a munka pedig úgynevezett turnusokban (váltásokban) zajik. A munkavállaló általános esetben négy hetet tölt Ausztriában, négyet pedig itthon, de a távolabbi településeken hathetes turnusokra is van lehetőség.

- Miért érdemes külföldön betegápolóként dolgozni?

- Erre egy saját történettel válaszolnék. Annak idején egy helyi vállalkozásnál dolgoztam, ahol sok munka volt kevés pénzért, nem beszélve a mindennapos stresszről, ami jelentősen megnehezítette az életemet. Ebből kifolyólag 2011-ben kerültem ki Ausztriába, négyhetes turnussal, ami teljesen megváltoztatt az életemet. Amellett, hogy lényegesen több pénzt kerestem külföldön, abban a négy hét szabadságban magamra és a saját dolgaimra is marad elég időm, így ez szerintem nagyon jól működött és működik — mert nem mindegy, hogy folyamatosan kell menned dolgozni, vagy négy hetet otthon tölthetsz.

- Miért pont a Vita Bene?

- Elsősorban azért, mert komoly cég és garantált állást biztosít a tagjai számára. Emellett nincsenek közvetítői-díjak, ingyenes a szállítás, illetve a német nyelvtudás és a tapasztalat függvényében a bér is növekszik. Képzéseinkre várjuk minden olyan 18 és 62 év közötti érdeklődő jelentkezését, aki szeretné magát kipróbálni betegápolóként. A kurzusokról a Szatmár megyei irodáinknál — hétfőtől-csütörtökig Szatmárnémetiben, a Vasile Lucaciu sugárút 3.szám, pénteken pedig Nagykárolyban, az 1 Decembrie 1918 utca 26. szám alatt —, illetve a 0754055352-es telefonszámon érdeklődhetnek. (x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában